Varainsiirtoverokikka

Asuntokaupan varainsiirtovero – tiesitkö siihen liittyen jo tämän kikan? Lue kuinka pariskunta voi säästää tuhansia euroja pienellä verosuunnittelulla.

Vältä asuntokaupan varainsiirtovero

Ensiasunnon ostaja voi välttää varainsiirtoveron tietyin ehdoin. Toimiakseen tämä kikka edellyttää, että ostaja ei ole aiemmin omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50% tai enempää. Lisäksi kaupantekohetkellä ei ikää saa olla plakkarissa yli 39 vuotta. Kaupanteon jälkeen omistusosuuden tulee olla 50% tai enemmän ja asunto on tultava omaan asumiskäyttöön.

Kilpailuta välitystarjoukset maksutta tästä

Omistussuhteilla pelaaminen

Otetaan esimerkiksi nuoripari, joka ostaa ensiasunnokseen 120 000 euron kerrostalokaksion. Samalla päätetään, että toinen puoliso maksaa uudesta kodista 51% ja toinen 49%. Tällöin ainoastaan 51 prosenttia nyt omistava luokitellaan ensiasunnon ostajaksi. Toinen 49% omistava puoliso joutuu maksamaan varainsiirtoveron. Hänen omistusosuutensa kerrostalokaksiosta on 58 800 euroa ja tästä hänelle tulee maksettavaksi varainsiirtoveroa 2% eli 1 176 euroa. Kuuden vuoden kuluttua sama pariskunta saa lapsen ja päättää muuttaa uuteen ja puolta kalliimpaan uuteen kotiin, 240 000 euroa maksavaan omakotitaloon. Nyt omistusosuudet jaetaankin toisin päin toisen vuorostaan käyttäessä etunsa varaisiirtoveron suhteen ensiasunnon ostajana.

Loppupeli

Ajatellaan nyt, että tuosta paritalosta 49% omistavan osuus on 117 600 euroa. Oston kohteen ollessa kiinteistö on varainsiirtovero on 4%. Pienemmän osuuden omistava puoliso maksaa veroa nyt vuorostaan n. 4 700 euroa. Uusiin asuntoihin muuttaminen on näin ollen tullut maksamaan pariskunnalle varainsiirtoveron muodossa yhteensä 5 876 euroa. Jos he olisivat omistaneet ensimmäisen asuntonsa 50/50 niin he eivät olisi maksaneet lainkaan varaisiirtoveroa ensimmäisestä kerrostaloasunnosta eli ensiasunnostaan. Myöhemmin he olisivat kuitenkin joutuneet maksamaan  4%  omakotitalon varainsiirtoveroa, josta olisi näin napsahtanut maksettavaksi 9600 eur. Kevyellä suunnittelulla säästettiin näin ollen yhteensä reilut 3700 euroa.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät