Virtuaalinen asuntokauppa

Virtuaalinen asuntokauppa. Välitysalalta on viime päiviin asti tullut viestiä, että asuntokauppa ei ainakaan vielä ole merkittävästi hiljentynyt Koronan vuoksi. Korona on sen sijaan jo muuttanut asetelmaa asuntomarkkinoilla niin, että virtuaaliesittelyt ja digitaalinen asuntokauppa ovat nyt ylivertaisessa asemassa.  Korona on siis omiaan lisäämään etäpalvelujen suosiota.  Asuntokauppaa ei voi kuitenkaan siirtää täysin digitaaliseksi, koska ostajalla on vastuu kohteen tarkastuksesta.  Laki velvoittaa myös välittäjää tutustumaan kohteeseen paikan päällä. Tästä huolimatta edellä mainitut keinot ovat loistavia työkaluja meneillään olevassa poikkeustilanteessa.

Digitaalinen alusta

Virtuaalinen asuntokauppa onnistuu tällä hetkellä lähes kaikkien pankkien kautta. Alustan käyttövalmiudessa ovat myös useimmat välitysliikkeet. Virtuaalinen eli digitaalinen asuntokauppa soveltuu nimenomaan asunto-osakekkeiden kauppaan. Se tekee kaupoista nopeampia, turvallisempia sekä helpompia. Virtuaalista asuntokauppaa voi tehdä mistä tahansa niin, että osapuolten ei tarvitse olla fyysisesti läsnä kaupantekotilaisuudessa. Tämä on suuri etu varsinkin nyt, kun Koronon vuoksi kokoontumisia muutoinkin on syytä välttää.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Vinkit myyjille

Suomen Hypoteekkiyhdistys kommentoi asuntokaupan tilannetta eilen. Hypoteekkiyhdistyksen mukaan asuntomarkkinoiden kehittymistä ei voida ennustaa täysin, sillä tilanne on ennennäkemätön. Myynnissä olevat asunnot kannattaa pitää myynnissä ja omaan välittäjään olla tiiviisti yhteydessä. Yleisesittelyistä on luovuttu toistaiseksi ja välitysala siirtynyt yksityisnäyttöihin. Hygieniasta pidetään myös tapaamisissa erityistä huolta ja keinovalikoimaan on riskien välttämiseksi nostettu aiempaa voimakkaammin myös virtuaaliesittelyt. Hypoteekkiyhdistyksen ja Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry:n mukaan ostajat ovat edelleen markkinoilla.

Asuntolainojen tila

Hypoteekkiyhdistys ei usko korkotilanteessa tapahtuvan suuria heilahduksia lähiaikoina. Se kuitenkin muistuttaa, että koronan vaikutukset voivat näkyä pian asuntovelallisten käyttöpääomassa – etenkin jos palkkatulot tippuvat. Jo otetun lainan maksuun voi sen mukaan tarvittaessa pyytää lyhennysvapaata. Useat pankit ovatkin ilmoittaneet suopeudestaan laina-asioiden järjestelyyn tilanteen vuoksi.

LÄHDE: MTV

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät