Asuntokaupan tila

Asuntokaupan tila kevät 2020. Maaliskuun lopussa uutisoitiin asuntokauppaa koronapandemian keskeltä. Viestit olivat toisistaan poikkeavia. Joku uskoo, että Covid-19 ei asuntokauppaa kolauta ja toinen kertoo sen aiheuttavan ainakin hetkellisiä häiriöitä. Ainakin Aamulehden asunto-liite Koti tuli normaalina tänään postissa – se oli myynti-ilmoituksia täynnä.

Vaikeaa ennustaa

Juuri nyt asuntokaupan tila tuntuu olevan vaikea ennustettava. Korona on oma lukunsa, mutta lisäksi markkinoiden ennakoituvuuteen vaikuttaa muutos verottajan varainsiirtoverossa. Tilastokeskus ei ole tämän vuoksi antanut dataa myydyistä asunnoista puoleen vuoteen. Ainoat tiedottajat ovat välitysliikkeet itse. Heidän mukaansa pandemian vaikutukset eivät vielä näy myyntimäärissä juurikaan – vain myyntiajat ovat hieman pidentyneet.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Epävarmuustekijät

Asuntokauppa on usein elämän suurin ostos. Nyt talouden syöksyessä nopeasti saa se monet epäröimään myynnin aloitusta. Asuntojen hinnat eivät ainakaan vielä ole laskeneet. Siitä syystä osa myyjistä aloittaa nyt prosessin poikkeustilan aikana. Vuosien 90-93 lamassa asuntoja tuli samaan aikaan poikkeuksellisen paljon myyntiin ja kauppa kävi huonosti. Viivyttely nyt voi myös heikentää kohteesta saatua hintaa.

Asuntokaupan pyörittämiseen vallitsevassa tilanteessa liittyy haasteita, mutta ne eivät ole ylitsepääsemättömiä. Yleisesittelyt ovat nyt poissa laskuista, mutta sitä enemmän varataan nyt yksityisnäyttöjä. Asunnonvälittäjät markkinoivat kohteitaan nyt myös virtuaaliesittelyin. Huhti–toukokuu on perinteisesti asuntokaupan kulta-aikaa ja monet uskovat siihen tilanteesta huolimatta.

Asuntolainojen tila

OP-ryhmä kertoi viikolla, että uusien asuntolainojen määrä on vähentynyt merkittävästi. Pankit ovat ilmoittaneet asuntovelallisille, että nyt voi hakea lyhennysvapaita. Tästä mahdollisuudesta ovat ilmoittaneet ainakin OP, Danske Bank, Nordea ja Aktia.

LÄHDE: IL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät