SKVL markkinaennuste

Viime viikolla kerroimme, kuinka Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto teetätti tuhannella suomalaisella kyselytutkimuksen. Kuinka ollakaan välittäjän käytön halukkuutta mittaavaan tutkimukseen oli vastaajiksi pyydetty ainoastaan nuoret ja eläkeikäiset – keski-ikäiset loistivat poissaolollaan. Tällä viikolla toinen välitysalan etuliitto SKVL tiedotti perässä oman barometrinsä. Tässä liiton 1350 jäsentä vastasi parhaan kykynsä mukaan tulevaisuutta ennustaviin kysymyksiin.

Luottavaisena tulevaisuuteen

Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry:n alla toimivista välittäjistä peräti 72% arvioi kysynnän nousevan tai pysyvän muuttumattomana loppuvuoden aikana. Valtaosa välittäjistä myöntää kesähelteiden rokottaneen heinäkuun kauppamääriä, mutta huomioi tammi-heinäkuussa tehdyn vain muutaman prosentin edellisvuotta vähemmän kauppaa. Positiivista suhtautumista lisää myös se, että omakotitalojen kauppamäärät eivät laskeneet lainkaan ja loma-asuntojen vastaavissa määrissä nähtiin jopa kohennusta.

Vertaa välitysyritysten välityspalkkiot maksutta

Huolenaiheitakin löytyy

Heinäkuun alusta voimaan astuneet uudet omarahoitusosuuksien vaatimukset ovat vaikuttaneet lainansaantiin näkyvästi. Lainan saaminen ylipäätään onkin näin ollen muodostunut esteeksi useille asuntokaupoille. Remonttilainat ovat myös välittäjäkunnan mukaan kiven alla. Ilman ostajien heikentynyttä asemaa markkinoilla nousisi asuntokaupan volyymi välittäjien mukaan toteutuvaa huomattavasti suuremmaksi.

Alueelliset ennusteet lyhyesti

Pääkaupunkiseudulla n. 80% välittäjistä ennustaa kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan. Kehyskuntien välittäjät väläyttävät rivi- ja omakotitalojen markkinoiden paranemisesta. Turun seudulla hyvä teollisuustilanne ylläpitää kuulemma asuntomarkkinaa nykyisellä tasollaan. Tampereella omakotitalokauppa jatkaa hyvällä uralla ja kerrostaloasuntojen jopa ylikuumentunut kysyntä rauhoittuu. Jyväskylän seudulla odotukset toteutuvien hintojen suhteen ovat edelleen liian korkealla, mutta tilannetta ei vielä pidetä toivottomana.

Lähde: STT /SKVL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät