Elokuun asuntokauppaluvut

Elokuun asuntokaupat saatiin tilastoitua parahiksi tälle viikonlopulle. Ne kertovat meille, että käytettyjen asuntojen kaupan määrät putosivat elokuussa 7% vuoden takaisesta. Vertailulähteenä toimivan Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan elokuun tulos pitää kuitenkin sisällään paljon myönteisiä asioita.

Edellisvuoteen verrattuna

Viime vuosi oli huippuvuosi asuntokaupassa. Tämä on fakta. Tästä syystä kuluvan vuoden tulosten vertaaminen edelliseen on asetelmana haastava. Elokuun asuntokauppojen kokonaismäärä olikin edelleen reilut 5% viiden vuoden keskiarvon yläpuolella. KVKL:n asuntokauppojen kokonaismäärän ennuste vuodelle 2018 sen sijaan uhkaa tätä menoa murentua. Keskusliitto ennusti kauppojen määrien pysyttelevän muuttumattomina edellisvuoteen verrattuna.

Vertaa välitysyritysten välityspalkkiot maksutta

Rivitalot haluttuja

Vanhat rivitalot tekivät elokuussa kauppansa 1,4% paremmin kuin edellisenä vuonna. Lisäksi yksiöiden asuntokaupat kävivät vilkkaina koko elokuun ajan. Jyväskylässä, Joensuussa, Turussa ja Kuopiossa on ainakin julkistuksen yhteydessä haastatellun SKV:n mukaan tällä hetkellä kova kysyntä isoista kerrostalohuoneistoista ja omakotitaloista. SKV odottaakin kaupan kehittyvän positiivisesti menneen kesän lukemista.

Hinnat nousevat

PK-seudulla vanhan kerrostalohuoneiston keskineliöhinta oli elokuussa noin 4553 euroa. Helsingissä vastaavat hinnat ovat nousseet 4,5% vuoden takaiseen nähden. Espoossa nousua viime vuoteen tuli 1,6% ja Vantaalla +1,8%. Muun Suomen keskimääräinen neliöhinta oli 2275 euroa. Vuoden takaiseen verrattuna muun Suomen asuntojen hinnat ovat nousseet 2,17%.

Lähde: STT/KVKL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät