Pukit kaalimaalla

Tällä viikolla kiinteistönvälitysalan etujärjestöt KVKL ja SKVL ovat ajautuneet tukkanuottasille arvioissaan asuntokaupan nykytilasta. Viime viikolla kirjoitimme SKVL:n positiivisista uutisista koskien toukokuun kauppamääriä ja tällä viikolla KVKL uutisoi täysin vastakkaisia lukemia. Kumpaa uskoa ja mitä merkitystä tällä tiedolla on?

Totta vai tarua?

Tilastoinnille on aina perin huono lähtökohta se, että tilastoijalla on tilastojensa kautta mahdollisuus oman edun tavoitteluun. Tilastoijan pitäisi olla riippumaton vertailemistaan luvuista.

Välitysalan etujärjestöistä molemmat kertoisivat takuulla mieluummin lukuja suurista kauppamääristä ja jatkuvasta kasvusta, kuin alalle vahingollisista täysin päinvastaisista tuloksista. Näin ei saisi olla. Keitä ja mitä sitten ovat nämä SKVL ja KVKL?

SKVL on kiinteistönvälittäjien etujärjestö ja KVKL isojen välitysketjujen omistama tai muodostama etujärjestö. Kumpikin taho on jo useamman vuoden ajan tuottanut mediaan erilaisia asuntokauppaan liittyviä uutisia, joita kukaan ei tietojemme mukaan ole tarkastanut millään tavalla. Tällä kertaa sattuikin sitten niin, että tulokset ulos annettuina erosivat toisistaan merkittävästi. Tämä heittää synkän varjon koko puuhastelulle. Joku on väärässä ja KVKL:n mielestä valehtelija tässä on SKVL.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Tästä asiassa on kyse

Kiinteistönvälitysalan ­keskusliitto (KVKL) julkaisi viikolla ennakkotiedot toukokuun asuntokauppojen määristä. Tämän tilastoinnin mukaan asuntokauppa syöksyi edelleen alamäkeä.

KVKL:n mukaan kauppamäärät ­laskivat toukokuussa vuoden takaiseen verrattuna 31,5%. Vanhojen asuntojen kaupoissa viiden vuoden keski­arvoon verrattuna pudotusta on 25,4 prosenttia. KVKL:n tilasto perustuu hintaseurantapalveluun. Toukokuun ennakko­tiedoissa oli mukana nyt 4007 kaupaksi käynyttä vanhaa asuntoa.

Toteutuneet välityspalkkiot voi vertailla täällä maksutta

Edellisviikolla SKVL kuitenkin raportoi, että asuntokauppa ­olisi hyvää vauhtia palaamassa normaali­tasolle. SKVL seisoi ainakin tällä viikolla edelleen tukevasti sanojensa takana puolustaen elpymispuheita. Neljännes SKVL:n jäsenistä ei ilmoita hintaseurantapalveluun kauppatietoja, joka siis on KVKL:n hintatietojen pohjana. SKVL vihjaakin, että sen jäsenyrityksillä menisi nyt paremmin kuin KVKL:n alaisilla yrityksillä. KVKL tarjoaa selitykseksi, että SKVL on sorvannut tuloksiaan markkinoita elvyttääkseen.

Asunnonvälityksessä uusjako

Kiinteistönvälitysbisneksessä on käynnissä uusjako – vaihe, jossa uudet toimijat haastavat vanhat. Välityspalkkioiden määrät ovat laskeneet keskiarvollisesti, kun ihmiset ovat oppineet tinkimään ja kilpailuttamaan välitysliikkeitä. Asuntokaupan määrissä on ­todella suuria eroja eri ­toimijoiden kesken. Sekin kertoo siitä, että toimi­alalla on käynnissä iso murros, SKVL:stä todetaan.

Lähteet: Kauppalehti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät