Elokuu-ilmiö

Asuntokaupassa eletään erikoista aikaa, kun koronakriisin pökerryttämä kansa yrittää päästä arjen rytmiin kiinni. Elämänrytmit ovat menneet sekaisin monessakin mielessä eikä vähiten asuntokaupassa – lomalle pitäisi jäädä, mutta moni asia on hoitamatta. Hoitamattomina asiat rassaavat ja lomailukaan ei lomalta tunnu. Nyt asuntomarkkinoilla puhutaan ns. elokuu-ilmiöstä.

Elokuu-ilmiö

Välitysbisneksessä elokuu on perinteisesti vaikeaa aikaa, koska myyntivarastot ovat kesän kauppojen ja lomailun jäljiltä ehtyneet. Maaliskuussa asuntokauppa pysähtyi niille sijoillee hallituksen määrättyä rajoitteet kokoontumisessa ja ihmisten liikkumisessa. Elokuu-ilmiö käynnistyi kuitenkin nyt etuajassa. Välitysliikkeet lomauttivat työntekijöitään ja samaan aikaan kuluttajat reagoivat laittamalla kaikki suunnitelmat jäihin. Tässä vaiheessa hankinta suli nollaan ja hankinta on se mikä välitystoimintaa pyörittää – myytävää myytävää ja vielä kerran myytävää pitää olla.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Ostajat pyörivät sukissaan

Kellot ovat kalkanneet ympäri maan jo maaliskuun puolivälistä lähtien, että asuntoilmoitusten katselukertojen määrät ovat kasvaneet merkittävästi. Ostajat ovat markkinoilla, mutta asuntoja ei vain ole myynnissä riittävästi. Tilanne onkin erittäin mielenkiintoinen, jos asunnon myynti vähääkään kiinnostaa. Kaikki elementit onnistuneelle asuntokauppalle ovat nyt olemassa. Välitysliikkeet ovat halukkaita antamaan todella hyviä tarjouksia ja ostajia on paljon.

Toteutuneet välityspalkkiot voi vertailla täällä maksutta

Asuntolainahakemukset nousussa

Koronakriisi sai myös asuntolainahakemusten määrät nopeaanlaskuun. Nyt tilanne näyttää kuitenkin muuttuneen. OP kertoi tällä viikolla, että sille tulleiden asuntolainahakemusten määrä on jopa kaksinkertaistunut toukokuussa huhtikuun alkuun verrattuna. Turun, Tampereen ja Helsingin seudulla asuntolainoja haettiin OP:lta tammi-toukokuussa jopa enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Konkurssiaaltoa ei tullut

Koronakriisin pyörteissä pahin pelko oli, että useat suomalaisyritykset ajatuvat konkurssiin. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut ja Tilastokeskuksen mukaan alkuvuonna on jätetty runsaat 1 100 konkurssihakemustam, joka on vain noin 3% prosenttia suurempi, kuin viime vuonna samaan aikaan sekä kutakuinkin yhtä suuri kuin alkuvuonna 2018. Toinen erinomainen uutinen on, että massairtisanomisilta on myöskin vältytty. Pahin lomautuspiikki oli maaliskuussa ja yt-neuvottelusuma jo ohitse.

Lähteet: HS

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät