Kaupunkikohtaiset kipurajat

Viikon mielenkiintoisimmasta uutisesta vastasi Säästöpankkiryhmän välitysketju SP-Koti. Ulostulossaan se kertoi, kuinka jokaiselle alueelle ja asuntotyypille löytyvät omat hintatason kaupunkohtaiset kipurajat. Tällä tarkoitetaan siis rajaa, jonka jälkeen alkaa olla vaikeaa löytää enää kiinnostuneita ostajakandidaatteja. Ketjun kertoman mukaan nämä kysyntää leikkaavat kriittiset rajat ovat viime vuosina pysyneet lähes muuttumattomina.

Vertaa välitysyritysten välityspalkkiot maksutta

Aluekohtaiset hintarajat

Pääkaupunkiseudulta löytyvät Suomen kalleimmat asuinalueet, joten Helsingissä ei ostajaa vielä kylmää alle puolen miljoonan hintapyyntö. Tosiasiat iskevät kuitenkin 500 000 eurossa jo helsinkiläisellekin. Espoossa ja Vantaalla kaupankäynti hiljenee taasen huomattavasti yli 400 000 euron kohteissa. Tampereella vastaava raja on 350 000 euroa, kun Turussa, Kuopiossa, Jyväskylässä sekä Oulussa häivytään paikalta vähin äänin hintapyynnön kavutessa 300 000 euron yli.

Taloyhtiölainoilla toleranssia

Paljon on puhuttu suurista taloyhtiölainoista ja niihin liittyvistä korkoriskeistä. Korkoriskin positiivinen kääntöpuoli on nimenomaan se, että uusiin asuntoihin pääsee pienellä rahalla kiinni. Pommin ollessa sidottuna taloyhtiölainaan hämärtyvät myös kuluttajien kokonaishintojen kipurajat. Monissa uudiskohteissa yhtiölainan osuus voi olla jopa 70%.

Pikkuasuntojen myyntiajat

SP-Kodin mukaan ilmassa on ollut jo pidempään ”uudenlaista varovaisuutta”. Vielä alkuvuodesta pikkuasunnot tekivät nopeasti kauppansa, mutta sittemmin sijoittajien into on hiipunut. Lisäksi ensiasunnon ostajat hakevat nyt enemmän perheasuntoja tai arpovat uuden ja käytetyn asunnon välillä.

Nousevatko korot?

Euroopan keskuspankki on ilmoittanut nostavansa korkoja aikaisintaan ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Korkotason nousuun ei uskota vielä ensi vuonna – varsinkaan, jos talouden mittarit alkavat hiipua, kuten on ennustettu.

Lähde: Talouselämä / SP-Koti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät