Kannattaako nyt myydä

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometri näki tällä viikolla jälleen päivänvalon. Puolivuosittain välittäjille toteutettu kysely ei kuitenkaan antanut auvoista kuvaa tulevasta kehityksestä. Yhä useampi kiinteistönvälittäjä ennakoi markkinoiden rauhoittumista. Samaan aikaan moni asunnon omistaja pohtii kuumeisesti kannattaako laittaa asunto myyntiin nyt vai myöhemmin?

Vertaa välitysyritysten välityspalkkiot maksutta

Ostajien ostokyky

Suomalaisten asennoituminen asuntokauppaan on tällä hetkellä odottavaa. Asuntokauppa vaikuttaisi olevan murroksessa. Välittäjäpiirissä on kovastikin ihmetelty miksi kauppa hidastui? Kesään asti kaikki sujui lähes entiseen malliin, mutta sitten jokin muuttui. Uusi lainakatto astui heinäkuussa voimaan ja toi muassaan sen, että taas on hitusen hankalampi saada lainaa kuin ennen. Ostajien ostokyky heikentyi. Korkotason jatkaessa alhaalla eivät toimeksiantojen määrätkään pääse kasvamaan. Lopputulemana ovat alentuneet kaupan määrät. Tämä vaikuttaa välittäjien heikentyneeseen uskoon lähitulevaisuudesta. Tulevien kuukausien ennuste on kuitenkin heikko vain välittäjien asemasta katsottuna.

Väärinymmärryskö?

Danske Bank arvioi, että uusi vaatimus 15 prosentin omarahoitusosuudesta on ymmärretty julkisuudessa väärin. Omarahoitusosuuden voi kuulemma korvata vakuuksilla. Pankki katsookin, että uudet vaatimukset eivät ole käytännössä juurikaan vaikeuttaneet lainan saantia. On kuitenkin mitattu tosiseikka, että vuoden kahden ensimmäisen neljänneksen osalta asuntokauppojen määrät ovat laskeneet noin 4% ja kolmannen neljänneksen osalta luku tullee olemaan niin ikään miinusmerkkinen.

Korko kaiken muuttaa voi

Varovaisuus markkinoilla on suoraan alentavasti yhteydessä uusien myyntitoimeksiantojen määrään. Tämä ei ole hyväksi myynnistä tulonsa saaville välitysliikkeille. Sen sijaan uutinen ei heikenneä asunnon myyntiä suunnittelevien asemaa – päinvastoin. Esimerkiksi suurissa kaupungeissa tilanne on se, että myyntikohteiden määrien laskiessa kysyntä ja tarjonta kohtaavat aina vain paremmin myyjän eduksi. Korkojen pysytellessä alhaalla asuntojen hinnatkin jatkavat keskimääräistä nousuaan, vaikka kauppa ei kävisikään yhtä pirteästi kuin ennen. Korkotason on kuitenkin ennustettu nousevan lähivuosina. Korkojen noustessa asuntoja tulee myyntiin kiihtyvään tahtiin. Tämä kääntää valta-asetelman välittäjien ja ostajien eduksi. Mitä enemmän korot nousevat, sitä epäedullisemmaksi käy asuntojen hintojen kehitys myyjien kannalta.

Lähde: Keskisuomalainen / Kiinteistömaailma

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät