Suomen kallein asunto

Suomen kallein asunto löytyy kuin löytyykin tällä hetkellä Suomen kalleimmalta asuinalueelta eli Helsingin kaivopuistosta. Myynnissä tämä marmoripalatsi on ollut jo yli viiden vuoden ajan. Kyseessä on kohde, jonka rahallista arvoa on hankala määritellä. Myyjänä toimivan Senaatti-kiinteistöjen mukaan kohteen myynnistä käydään kuitenkin juuri nyt vakavasti otettavia neuvotteluja.

Kansallismonumentti

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema Suomen kallein asunto on suojeltu rakennus. Talon bruttopinta-ala on 2100 m2 ja myytävän tontin koko 2800 neliömetriä. Kokonaisuus on myyjän kertoman mukaan kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokas ja ostajaehdokkaiden tulevia käyttötarkoitussuunnitelmia selvittelevät tästä syystä myös Museovirasto että paikallinen ely-keskus.

Vertaa välitysyritysten välityspalkkiot maksutta

Värikäs historia 

Marmoripalatsin rakennutti alun alkujaan ruukinpatruuna August Nilsson Keirkner (1856–1918). Patruuna itse ei ehtinyt talostaan juurikaan nauttia, koska menehtyi sen valmistumisvuonna. Patruunan leski asui talossa aina vuoteen 1937, jolloin Yhtyneet Paperitehtaat Oy:n perustaja, kenraali Rudolf Walden osti talon. Waldenin omistuksen aikana itsekin Kaivopuistossa asunut marsalkka Mannerheim tapasi vierailla palatsissa kenraalin luona. Kenraali Walden kuoli vuonna 1946, jonka jälkeen palatsissa toimitettiin asekätkentäjutun päämajaportaan oikeuskäsittely vuosina 1947–1949. Tämän jälkeen Marmoripalatsi päätyi valtion omistukseen ja se oli Helsingin hovioikeuden käytössä vuodet 1952–1984. Marmoripalatsissa ovat tämän jälkeen operoineet myös työtuomioistuin, markkinatuomioistuin ja tuomarinvalintalautakunta.

Hintapyyntö

Asemakaavan mukaan myytävä kiinteistö on merkitty asuinkerrostalojen korttelialueeksi. Tästä syystä se on nyt myös tarkoitus palauttaa asuinkäyttöön. Valtion omistama Senaatti kertoi aikanaan, että se haluaa Helsingin Kaivopuistossa sijaitsevasta linnamaisesta palatsikohteesta 15–25 miljoonaa euroa. Naapurissa oleva pienempi kivitalo myytiin vuonna 2012 13 miljoonalla eurolla. Senaatti kertoi vuonna 2013, että palatsin lämmittäminenkin maksaa jo 15 000 euroa vuodessa. Aiemmin virastokäytössä ollut arvokohde on ollut tyhjillään vuodesta 2012. Näin siitä on tullut Suomen kallein asunto.

Lähde: Kauppalehti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät

Suomen kallein asuntoSuomen kallein asunto Marmoripalatsi Kaivopuisto