Asuntokauppa vilkastuu

Onko nyt oikea aika aloittaa asuntokauppa? Näin keväisin ihmiset pohtivat tuon tuosta pitäisikö heidän laittaa asuntoaan myyntiin – sellaista se on ikiaikainen pesänrakennusvimma. Suomen koronatilanne on alkanut helpottaa ja samalla asuntomarkkina virkistyä. Tämän kunniaksi ajattelin kertoa opettavan tarinan menneisyydestä, kun asiakkaani esitti kysymyksen siitä milloin on oikea aika laittaa asunto myyntiin?

Oikea ajoitus

Silloinkin oli kevät ja kysymys tuntui kovin helpolta. Vastasin laveasti kysymykseen jotakuinkin näin, että ”hyviä hetkiä myynnin aloittamiselle on monia”. Sitten tarkensin vastaustani seuraavilla eri vuodenaikojen hyvillä puolilla. Luonnollisesti kevät olisi parasta aikaa myynnin aloitukselle, kun luonto puhkeaa kukkaan. Kesällä taasen ihmisillä olisi aikaa keskittyä asuntoasioihin pihojen ollessa loistossaan eikä töistä tarvitsisi huolehtia. Sitten tietysti syksyllä alkavat koulut ja nuorten aikuisten vanhemmat ilmoittautuvat ostajakandidaateiksi pieniin ja kouluja lähellä oleviin asunto-osakkeisiin jälkikasvuaan varten. Lopuksi joku haluaa vielä jouluksikin uuteen kotiin ja niin edelleen. Hyviä hetkiä siis piisaisi yllin kyllin.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Asiakkaani ei kuitenkaan vastaukseeni tyytynyt, vaikka minusta se oli perin kokonaisvaltainen. Kävi ilmi, että asiakkaan mukaan ei ollut väliä tuliko ostaja kesällä tai talvipakkasella kunhan ostaja ilmaantuu ja ostaja voi siis ilmaantua aivan koska tahansa. Tästä kulmasta katsottuna oikea ajoitus on tosiaan milloin vain, mutta tarkalleen ottaen myyjän ja ostajan kohdatessa. Toisen puuttuminen markkinoilta sen sijaan vaikeuttaa asuntokaupan syntymistä. Tänä keväänä ilmassa on toki ollut ihan konkreettisestikin kaupankäyntiä vaarantavia elementtejä ja siitä lisää seuraavaksi.

Kevät saapuu viimein

Asunnonvaihtotarve ei myöskään katso aikaa, paikkaa tai pandemiaa silloin kun on todellinen tarve ja pakko ryhtyä toimeen. Pakkotilanteita ovat esimerkiksi tulojen pieneneminen, erotilanteet, perikuntien realisointitarpeet, töiden perässä muuttaminen ja vaikkapa perheenlisäys. Nyt julkilausutut paremmat tulevaisuudennäkymät taloudessa antavat kaikille asunnon myyjille ja ostajille itseluottamusta ryhtyä tuumasta toimeen, myös niille, joilla asunnonvaihtoon ei liity suurta dramatiikkaa.

Viimeisten kahden viikon ajan onkin markkinoilla alkanut tapahtua. Myyjät ovat viimein lähteneet liikkeelle. Samalla uusien tartuntojen määrä laskee päivittäin, sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä vähenee ja rajoituksia puretaan hiljalleen. Tuntuu kuin normaaliin elämään palaaminen olisi jo vuorossa. Asiantuntijoiden mukaan Suomessa koronahuippu nähtiin huhtikuussa. Asuntokaupassa koronahuipun ohittaminen näkyykin nyt kaupan vilkastumisena. Patoutunut asunnonvaihtotarve purkautuu, kun asuntokaupan osapuolet tapaavat jälleen markkinoilla. Kevät siis tulee myös asuntokauppaan – se on vain myöhässä.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät