Asuntokaupan tahtipuikko

Kuka asuntokaupan tahtipuikkoa todella heiluttaa? Tiedäthän tarinan? Kumpi ja Kampi tappelivat, Kumpi voitti? Edellä mainittu sanaleikki ei sekään ole aivan selvä kompa. Tämä siksi, että Kampia ei voi suoraan tulkita voittajaksi, kun taas Kumpia voi. Näin sitä mennään myös suomalaisessa asuntokaupassa loppukeväästä 2020. Markkinoilla myyjät ovat Kumpi ostajien ollessa Kampi. Kampi luulee, että nyt saa halvalla. Kumpi taas kuvittelee saavansa saman hinnan, kuin ennen koronaa. Tässäkin tilanteessa Kumpilaiset ovat niskan päällä ja siitä syystä, että heillä on jotain mitä kampilaiset haluavat – se heitä erottaa. Voisivatko kampilaiset jotenkin silti voittaa?

Kevään hurmaa?

Tällä viikolla on alkanut tapahtua. Myyjät ovat todistettavasti lähteneet liikkeelle. Vielä on kuitenkin epäselvää ampaiseeko asuntokauppa nyt pelkän koronan aiheuttaman keväthurmoksen vuoksi vai ovatko kyseessä asuntokaupan ajolähdön saattelemat alkutahdit? Nyt asuntoja tulee nimittäin myyntiin kovaa vauhtia. Ostajien toiveissa olisi tietysti, että asuntoja tulisi paljon myyntiin. Tosiasiassa myyjät kuitenkin heiluttavat tahtipuikkoa. Asetelma on tämä tasan niin kauan, kunnes myytävää tulee markkinoille liikaa. Sellaistakin on sattunut. Vielä ollaan tietysti kaukana siitä, että markkinoilla olisi suurissa kaupungeissa ylitarjontaa.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Pakkorako vai mikä?

Osittain tämän viikon rynnistyksessä on tietysti kyse patoutuneiden myyntisuunnitelmien purkautumisesta. Kaikki alkoi nimittäin siitä, kun Suomen hallitus kertoi rajoitusten purkamisiin liittyvistä suunnitelmistaan. Näin ajatellen tämän viikon vilkkaudessa ei olisikaan mitään eriskummallista. Epävarmoina aikoina suomalaiset ovat etenkin asuntomarkkinoilla olleet kuitenkin taipuvaisia lykkäämään myyntipäätöksiä pidemmälle tulevaisuuteen. Tästä kulmasta tarkastellen tämän viikon purske voi kieliä myös muistakin motiiveista. Voi olla, että joukossa onkin jo poikkeustilasta johtuvia ja luonteeltaan pakon sanelemia myynnin aloituksia. Mitä kauemmin yritysten vaikeudet jatkuvat – sitä enemmän pakkorakoja repeytyy asuntokaupan taistelutantereeseen. Koronapandemia on tiputettu polvilleen yhteisvoimin ja juhlimme kehänurkkauksessamme. Onko ottelu ohi?

Loistava tilaisuus

Hyvä asia myyjien kannalta ihan yleisestikin on, että ostajia on nyt liikkeellä. Toinen merkkittävä asia on, että syrjäisemmätkin seudut kuulemma houkuttelevat nyt ostajaa. On jopa spekuloitu kääntyisikö muuttoliike kokonaan kohti maalaismaisemaa. Se on kovinkin kaunis ajatus. Suunnanmuutoksen toteutuminen edellyttäisi kuitenkin niin paljon lisää surua ja murhetta maailmassa,  että ei sitä siksikään toivoa sovi. Tapauskohtaisesti asuntokaupan voisi kuitenkin kuvitella hetken kulkevan paremmin myös etäisimmilläkin alueilla.

LÄHDE: Helsingin uutiset Iltalehti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät