10 vinkkiä asunnon ostajalle

Seuraavassa 10 vinkkiä asunnon ostajalle. Nämä kymmenen kohtaa kannattaa todella käydä läpi ennen kuin jättää yhdestäkään asunnosta ostotarjousta.

1) Älä osta uutta ennen kuin vanha on myyty. Ota kilpailutuspalvelun kautta ilmaiset arviot useammasta eri liikkeestä, vastaanota kilpailutetut välitystarjoukset ja vältä kahden asunnon loukku.

2) Vältä heräteostoksia. Asunto on äärimmäisen huono herätesoston kohde. Tämä ei tarkoita sitä, että asuntoon ei saisi ihastua – saa toki. Täytyy vain tarkasti varmistaa se, että ihastuksen kohde on ominaisuuksiltaan, sijainniltaan ja hinnaltaan tarvetta vastaava.

3) Selvitä asumiskustannukset. Tarksta taloyhtiön tai talon remonttihistoria ja tulevat perusparannussuunnitelmat. Ole realisti. Jos vanhassa yhtiössä putket on tehty viimeksi 60-luvulla, niin putkiremontti on edessä.

4) Markkinatilanne. Ota selville asuntomarkkinan nykytilanne. Onko sinulla neuvotteluvaraa ja millainen on kohteen kilpailutilanne. Aseta tarjouksesi päätelmiesi mukaisesti.

Vertaa kiinteistönvälittäjien välityspalkkiot maksutta

5) Säästösuunnitelma. Suunnittele taloutesi niin, että siinä on lyhyt, keskipitkä ja pitkä säästöratkaisu. Asuntosäästäminen edustaa pitkää päätä. Asuntolainan lyhennykset eivät saisi viedä mahdollisuutta kahdelta muulta säästökohteelta. Sinun on kyettävä elämään myös elämääsi ilman tunnetta velkavankeudesta – muista se.

6) Korkojen nousu. Olemme saaneet pitkään nauttia matalien korkojen aikakaudesta. Suomen lähihistoriasta löytyy kuitenkin myös vastakkaisia esimerkkejä. Lainojen korot eivät tule loputtomiin olemaan tällä tasolla ja itse asiassa korkojen on ennustettu nousevan lähivuosina. Tämä sinun kannattaa huomioida taloutesi suunnittelussa.

7) Kilpailuta pankkeja. Pankit puhuvat kilpailuttamisesta ja jopa markkinoivat sitä. Kilpailuta siis pankkeja kylmän viileästi ja katso mistä todella saat edullisimman asuntolainan. Vie rohkeasti kaikki asiasi sitten siihen parhaan asuntolainan sinulle tarjoavaan pankkiin. Mikään pankkipalvelu ei rokota sinua enemmän kuin asuntolainasi, joten valitse viisaasti.

8) Oma välittäjä. Käytä tarpeen tullen omaa kiinteistönvälittäjää arvioimaan asemaasi asunnon oston tarjoustilanteessa. Tämä ei siis tarkoita, että käyttäisit myyjän välittäjää – hän on aina enemmän oman toimeksiantajansa ja oman kauppansa asialla.

9) Tarjouksen teko. Tee tarjouksia vasta, kun sinulla on pankistasi varmasti lainalupaus. Muussa tapauksessa voit usein tehdä lainaehtoisen tarjouksen.

10) Varainsiirtovero kannattaa usein suunnitella. Lukaise tämä artikkeli kevyestä verosuunnittelusta ja voit kumppanisi kanssa säästää useita tuhansia euroja tulevien vuosien asuntokaupoissa.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät