Asuntomarkkinat korona

Asuntomarkkinat korona. Suomen kiinteistönvälityksen etujärjestö KVKL antoi huhtikuun puolivälissä tiedoksi uusimmat luvut asuntokaupan alalta. KVKL:n mukaan koronavirus ei pysäyttänyt asuntokauppaa. Alkuvuoden asuntomarkkinaa piristi sen mukaan erityisesti uudiskohteiden vauhdikas myynti. Uusia asuntoja myytiinkin tammi-maaliskuussa peräti 21,3% kuin vuotta aiemmin.

Ensimmäinen neljännes

KVKL:n julkistamat asuntokaupan luvut olivat kuin keidas olisi ilmestynyt keskelle rutikuivaa autiomaata. Kyseessä on kuitenkin vain… kangastus. Nimittäin kvartaali ykkönen loppui maaliskuun loppuun ja viranomaiset ottivat rajoitukset käyttöön maaliskuun loppupuolella. Muutokset kauppamäärissä olivat tuolloin vielä maltillisia. Tammi- ja helmikuu olivat olleet myynnillisesti poikkeuksellisen vilkkaita ja maaliskuussakin vanhojen asuntojen kauppa kävi jopa 3,1 % reilummin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi-maaliskuussa 4,6 % enemmän kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin.

Asuntojen hinnat ja myyntiajat

Kerrostaloasuntojen hinnat nousivat ensimmäisellä neljänneksellä  KVKL:n mukaan lähes kaikissa suurissa kaupungeissa. PK-seudulla hinnat nousivat 1,4% ja muualla keskimäärin 3,3%. Oulussa hinnat nousivat jopa noin 8 %, Tampereella hinnat laskivat 4%  ja Turussa noin prosentin. Näin KVKL sirkutti tiedotteessaan: ”Asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin vakaat ja koronapandemia ei ole nähtävästi vaikuttanut asuntojen hintatasoon.” Asuntomarkkinat korona.

Hyviä uutisia tarjottiin lisääkin. Maaliskuussa vanhan kerrostaloasunnon myyntiaika lyheni pääkaupunkiseudulla viisi päivää ja kerrostalokaksiokin menee kaupaksi keskimäärin vajaassa kahdessa kuukaudessa. Lisäksi pääkaupunkiseudulla omakotitalo myydään kuulemma keskimäärin neljässä kuukaudessa. Muualla Suomessa vanha kerrostalokaksio myydään keskimäärin kolmessa kuukaudessa ja omakotitalo taas neljässä kuukaudessa. Näin riemukkaasti asiat tosiaan olivat vielä tarkastellen vuoden kolmea ensimmäistä kuukautta – ei epäilystäkään.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Äkkipysähdys

Maaliskuun 20 päivän jälkeen suomalaiset asunnon myyntiä suunnittelevat ovat seisseet asuntokaupan ajoväylällä, kuin tunturiteille seisahtanut porotokka. Kahden ensimmäisen viikon aikana huhtikuussa näytti jo siltä, että vanhojen asuntojen kauppaluvut romahtaisivat jopa 81,5%. Sitten viime keskiviikkona alkoi kuulua huhtikuun todellisia tuloksia. KVKL kertoi tehneensä kenttäkyselyn, jonka lopputulema on -15% viime huhtikuusta. Liekö tuo tottakaan? Kiinteistömaailman toimitusjohtaja ennusti huomattavasti realistisemmin sanoen, että laskua edellisvuoteen tullee toukokuussa n. 40-50%. Välittäjien kesken koronasta on muodostumassa selviytymistaistelu. Renkaanpotkijat ovat nyt näytöiltä pois ja tosiostajat kuulemma liikkeellä. Ongelmana vain on se, että asuntoja ei tule tällä hetkellä myyntiin. Välittäjät kertovat myös, että myynnissä olevissa kohteissa kauppa käy. Nyt voi olla hyvä sauma saada asuntonsa kaupaksi, koska vaikeuksien jatkuessa asuntoja tulee paljon myyntiin eikä kauppa enää käykkään.

LÄHDE: IL KVKL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät