Asunnonostoaikeet korkealla

Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat korkealla, kertoo Sp-Koti tiedotteessaan. Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat sen mukaan  yhä hyvällä tasolla Suomessa. Yllättävää ja poikkeuksellista sen mukaan on se, että alueellisesti asunnonostoaikeet olivat tammikuussa korkeimmalla pääkaupunkiseudun sijaan Pohjois-Suomessa.

Koti eikä sijoituskohde

Sp-Koti muistuttaa, että asuntomarkkinoidemme tilanne ei ole niin mustavalkoinen kuin monet tahot antavat ymmärtää. Sen mukaan on rohkeaa väittää, että asunto kannattaisi omistaa tai ostaa vain suurista kaupungeista, joissa hinnat nousevat. Suurimmalle osalle suomalaisista asunto onkin koti, ei sijoituskohde. Suurin osa myös vaihtaa kotia ja muuttaa oman paikkakuntansa sisällä. Tällöin asunnon arvon mahdollisella laskulla ei ole käytännön merkitystä, sillä hintojen kehitys eri asuntotyypeissä on hyvin samankaltainen, ketju toteaa ulostulossaan.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Korkopeikkoa ei näy

Koron pitää nousta useita prosenttiyksiköitä ennen kuin se alkaa tehdä kunnolla hallaa asuntovelallisille – näin ainakin jos perheen taloustilanne on sama kuin lainan myöntöhetkellä. Kotitalouksien talouden näkymät ovat varsin hyvät yleisen talouden kasvun hidastumisesta huolimatta. Palkkaratkaisujen myötä kotitalouksien käytettävissä olevat tulot nousevat inflaatiota enemmän, Sp-Koti toteaa tiedonannossaan.

Ostoaikeet korkealla

Sp-Kodin tilastot osoittavat niin ikään, että asunnot käyvät hyvin kaupaksi myös muualla kuin kasvukeskuksissa. Yllättäen monissa keskisuurissa kaupungeissa ja muuttotappiokunnissa kauppa on käynyt hyvin ja esimerkkejäkin löytyy. Rovaniemellä tehtiin viime vuonna 8,6% enemmän asuntokauppoja kuin vuonna 2018. Raumalla asuntokauppojen määrä kasvoi vuonna 2019 peräti 20,7%, Salossa 8,3% ja Seinäjoella 7,2%. Hämeenlinnassa käytettyjä asuntoja myytiin 9,7% enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

LÄHDE: Sp-Koti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät