Varainsiirtovero pois

Asuntojen hintojen voimakas eriytyminen Suomessa huolestuttaa muuttotappiopaikkakunnilla. Asuntojen hintojen laskua syrjäseuduilla on vaikea pysäyttää. Ekonomistien mukaan varainsiirtoveron poistaminen voisi helpottaa asiaa suuresti. Ettäkö varainsiirtovero pois?

Tilanne nyt

Asuntohintojen lasku syrjäseuduilla on puhuttanut viime ajat ympäriinsä. Väestön on ennustettu ikääntyvän Suomessa aiemmin arvioitua nopeammin ja ongelmien on ennustettu kärjistyvän nimenomaan tietyillä muuttotappiopaikkakunnilla. Tällainen kehitys uhkaakin painaa asuntojen hintoja syrjäseuduilla, kun samaan aikaan asunnot kallistuvat suurimmissa kaupungeissa.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Varainsiirtovero

Varainsiirtoveron maksaa siis asunnon ostaja. Vero on asunto-osakkeen ostohinnasta 2% ja kiinteistöistä kuten omakotitaloista 4%. Alle 40-vuotiaat ensiasuntoaan ostavat ovat vapautettuja tästä verosta. Nyt mediassa vaikuttavien asuntokaupan ekonomistien mukaan varainsiirtovero tulisi joko poistaa kokonaan tai sitä pitäisi muokata pienemmäksi ainakin omakotitaloissa. Toimenpiteellä voisi olla muuttoliikkeeseen positiivista voimaa toiseenkin suuntaan. Valtiovarainministeriö otti tilanteeseen viikolla kantaa ministerin luvatessa, että ”asuntojen tase-eroista” teetetään selvitys, jonka pohjalta mietittäisiin keinoja koko maan elinvoiman vahvistamiseksi.

Helpotusta kauppaan

Syrjäseuduilla veron poistaminen tai alentaminen ei kuitenkaan vaikuttaisi asuntojen arvoon. Sen sijaan se se voisi vilkastuttaa asuntokauppaa itsessään sekä kannustaa ihmisiä muuttamaan itselleen parhaiten sopivaan asuinpaikkaan. Vaikutusta voisi vahvistaa se, että syrjäseuduilla on tyypillisesti enemmän omakotitaloja, joissa varainsiirtovero on korkeampi ja vähemmän asunto-osakkeita, joissa vero on matalampi. Vastaavasti kaupungeissa tilanne on päinvastainen. Tällä hetkellä varainsiirtoveron katsotaan jarruttavan muuttamista paikkakunnalta toiselle.

LÄHDE: Uusisuomi

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät