Asunnon arvo

Tilanne on tällä hetkellä täysin poikkeuksellinen. Hypon mukaan suomalaisten asuntojen arvoissa tapahtuu laskua nyt laajalla rintamalla. Pian asunnosta ei saanutkaan enää omiaan pois ja mikäli Hypoa on uskominen, niin tästä kymmenen vuoden päästä jossain päin Suomea asuntoja annetaan jo pois ilmaiseksi. Tämä siksi, että pian meillä on taloyhtiöitä, joiden osakekohtaiset maksuvelvoitteet ylittävät niiden käyvän arvon.

Finanssikriisistä se lähti

Kaikki sai alkunsa vuonna 2009, jolloin iski maailmanlaajuinen finanssikriisi. Tuohon saakka ostaja saattoi luottaa siihen, että asunnon arvo nousisi. Nyt asuntomarkkinat jakautuvat ja voittajia ovat Pääkaupunkiseudun lisäksi Tampereen ja Turun seudut. Lisäksi Ahvenanmaalla on vetovoimaa. Loput menettävät saavuttamiaan asemia. Iltalehti uutisoi viikolla, kuinka suurta osaa Suomen asunnoista asuntojen arvon lasku koskee. Iltalehden haastatteleman Hypon pääekonomistin mukaan n. 3 miljoonan asunnon arvo laskee eli joka toisen. Pahimmat paikat ovat Kotkassa, Kajaanissa ja Kouvolassa, joissa viime vuosina on sulanut jo kymmeniä prosentteja arvosta. Koko Suomi on kartalta katsoen punaisella eikä vastaavia jaksoja historiasta ole löydettävissä – ei edes laman aikoina.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Vinkit asunnon ostajille

1. Vahtaa ostaessasi asunnon käyttöarvoa, eli sitä miten se toimii omassa arjessa.
2. Ole realistinen. Laske mihin on varaa ja suuntaa vasta sitten markkinoille. Varo ylimitoitettuja lainoja.
3. Muista myös muut sijoituslähteet. Lyhyt, keskipitkä ja pitkä. Asunto edustaa pitkää, mutta myös likvidimpää varallisuutta tulisi löytyä pahojen päivien varalle.

Lähde: IL | Hypoteekkiyhdistys

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät