Välittäjän suusta kuultua

Olin aika yllättynyt vertaillessani vuoden 2017 kesä- ja joulukuun välitysalan työntekijämääriä excelistäni. Eroa oli niin, että joulukuun pääluku oli lähes sata henkilöä vähemmän. On ylipäänsä tyydyttävää, että muutoksia mittausten välillä tapahtuu. Silloin tuntuu, että tekemämme vertailu ei ole ollut turhaa.

Julkistuspäivänä myöhään iltapäivästä puhelimeni soi. Olin jo kokonaan muissa touhuissa, kun Kauppalehti oli koettanut tavoittaa. Seuraavana päivänä tulisi juttu ulos, mutta minua ei tavoitettu ajallaan ja niin aiheeseen liittyen haastateltiin jotain toista. Näin tapahtuu aika usein jukistuksia tehdessäni – välittäjiä haastatellaan tuottamiemme tietojen pohjalta.

Kauppalehden jutun otsikossa luki: Mitä hyötyä kiinteistönvälittäjien LKV-tutkinnosta – ”Ei mitään tekemistä myyntitaitojen kanssa”. Kysyjä oli toimittaja ja vastaus tuli välitysketjun toimitusjohtajan suusta. Kerta toisensa jälkeen lehdistö kirjoittaa hinnoista ja pätevyyksistä ja yhtä usein välittäjät vähättelevät näitä aiheita. He puhuvat aina sitä mikä kulloinkin on heille edullista.

Meni muutama päivä ja saimme kimppuumme lappeenrantalaisen välittäjän. Hän kirjoitteli nettiin, että levitämme harhaanjohtavaa tietoa. Perustelukseen tämä iäkkäämpi miesvälittäjä tarjosi sitä tosiasiaa, että mehän olemme vain keränneet sivuillemme jokaisen välitysliikkeen itsensä sivuillaan ilmoittamat hinnat. Nämä kun eivät hänen mukaansa koskaan pidä paikkaansa.

Asiakkaidemme onni on, että mm. näinkin meille kertyy välitysliikkeistä jatkuvasti tietoa. Tämä tieto auttaa meitä työskennellessämme kuluttaja-asiakkaidemme apuna välittäjän valinnassa kautta maan.

Ville Lehtinen