Ennuste vuodelle 2018

Mitä asuntokaupan alalla on edessään siirryttäessä gregoriaanisen kalenterin vuoteen 2018? Tätä pohtii moni alan ammattilainen sekä takuuvarmasti myös moni suomalainen asunnon omistaja. Ennen tulevan tarkempaa analysointia lienee perusteltua lausua muutama sananen myös menneestä.

Viime vuonna tähän aikaan odotukset olivat asuntokaupan suhteen korkealla – eivätkä turhaan. Vuosi 2017 lunasti sille asetetut odotukset paremmin kuin monikaan osasi odottaa. BKT kasvoi yli odotusten, asuntokaupan määrät ylittivät edellisvuoden tason ja lainoja myönnettiin ennätystahtiin. Suomen Pankki luonnehtikin vuotta 2017 huippuvuodeksi.

Effortia Oy ennustaa asuntokaupan jatkavan hyvää virettään. Korot ovat edelleen matalalla ja työllisyys on parantunut mukavasti. Finanssivalvonta varoitteli markkinoita ennen joulua ylivelkaantumisesta. Fiva kertoi olevansa valmis kiristämään velkakattoa, jos kotitaloudet velkaantuvat liikaa. Lainojen enimmäisluototussuhteet pidettiin kuitenkin ennallaan.

Osta laskevilla markkinoilla ja myy nousevilla. Tämä on voitollisen sijoittamisen mantra. Tästä ja yllä mainituista syistä ainakin tuleva kevät on erinomaista omistusasunnon realisoinnin aikaa.

Sen uskaltaa sanoa ääneen.

Ville Lehtinen