Voittaja asuntokaupoilla

Kun sijoittajien kiinnostus hiipuu, löytyy asuntomarkkinoilta uusi voittaja. Ensimmäistä asuntoaan ostavilla on nyt selvästi aiempaa paremmat mahdollisuudet päästä kiinni asuntoon. Vielä tovi sitten ensiasuntoaan ostava ei ollut ehtinyt saada lainalupausta, kun sijoittaja oli jo lyönyt kaupat lukkoon kohteesta.

Korkotaso suosii

SP-Kodin mukaan erityisesti nuorten työllisyys on parantumaan päin, kun ansiotaso nousee ja säästäminen kasvattaa suosiotaan. Kaikkein suotuisinta ensiasunnon ostajien menestykselle on se, että korkotaso pysyy vuosikausia alhaalla. Lisäksi vuokralla asumisen jatkuva kallistuminen lisää omistusasumisen suosiota.

Sp-Koti kertoo, että sen asuntonäytöillä käy nyt selvästi aiempaa enemmän ensimmäistä kotiaan etsiviä. Tänä vuonna ensiasunnon ostajia on markkinoilla arviolta noin 15 000. Huippuvuosiin on kuitenkin vielä matkaa, kun esimerkiksi vuonna 2006, jolloin ensiasunnon ostajia oli yli 30 000.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Vuokralla kallista

Suurimmissa kaupungeissa vuokralla asuminen on samalla kasvattanut suosiotaan. Vuokralla asuminen on kuitenkin SP-Kodin mukaan koko ajan suhteellisesti kalliimpaa. Koko maan vuokrat ovat nousseet asuntojen hintoja nopeammin. Samalla ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut tasaisesti.

Lähde: Kauppalehti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät