Nousua asuntokaupassa

Alkuvuoden asuntomarkkinoita on piristänyt erityisesti vanhojen omakotitalojen kauppa. Pitkään jatkuneen matalapaineen jälkeen asuntokauppa on näyttänyt viime kuukausina viriämisen merkkejä. Näin arvioi Huoneistokeskus heinäkuun katsauksessaan. Asuntokauppa on sen mukaan käynyt vilkkaana erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat tammi–kesäkuussa kuusi prosenttia viime vuodesta. Muualla Suomessa kauppamäärät sen sijaan laskivat samalla ajanjaksolla 1,2 prosenttia.

Kilpailuta kiinteistönvälitys maksutta tästä

Omakotitalojen kauppa vetää

Vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat nousseet valtakunnallisesti yhteensä 0,7 prosenttia tammi–kesäkuussa verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna. Kesäkuussa kauppamäärä kasvoi vuodentakaisesta 2,6 prosenttia. Vanhoja omakotitaloja on tammi–kesäkuussa myyty pääkaupunkiseudulla 10,4 prosenttia viime vuotta enemmän. Muualla Suomessa vanhojen omakotitalojen kauppa on noussut tammi–kesäkuussa 5,9 prosenttia viime vuodesta. Syynä omakotitalokaupan piristymiseen voi Huoneistokeskuksen mukaan olla se, joillakin alueilla on kysytyimmissä hintaluokissa ollut tarjontaa viime vuotta enemmän.

Asunto-osakkeet

Vanhojen rivitaloasuntojen kauppamäärä kasvoi alkuvuonna pääkaupunkiseudulla 8,1 prosdenttia, mutta laski muualla Suomessa 0,8 prosenttia. Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppoja tehtiin pääkaupunkiseudulla 4,9 prosenttia vuodentakaista enemmän, kun muualla Suomessa kauppamäärät laskivat 3,8 prosenttia. Kuuden kuukauden keskiarvohinta neliöltä nousi HK:n mukaan kesäkuussa vanhoissa kaksiossa pääkaupunkiseudulla vuodentakaisesta 2,5 prosenttia ja muulla Suomessa 2,6 prosenttia. Hinnat nousivat erityisesti Tampereella, Turussa ja Kuopiossa, ja laskivat Porissa, Lahdessa ja Kouvolassa. Tilastokeskuksen kuukausitilastossa vanhojen osakeasuntojen hintakehitys näyttäytyy kuitenkin selvästi vaisumpana.

Huoneistokeskuksen luvut perustuivat KVKL:n ylläpitämään HSP-palveluun, jonne suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät

Lähde: Verkkouutiset