Kodin stailaus myyntiä silmälläpitäen – asiantuntijan vinkit

Kun on aika laittaa oma koti myyntiin, sen stailaus eli myyntikuntoon siistiminen voi olla ratkaisevassa asemassa nopean myynnin ja hyvän myyntihinnan saavuttamisessa. Kodin stailauksen tavoitteena on luoda tila, joka vetoaa mahdollisimman laajaan ostajakuntaan ja korostaa kodin parhaita puolia. Tässä artikkelissa käymme läpi asiantuntijoiden vinkkejä kodin stailaukseen, keskittyen tilan tehokkaaseen hyödyntämiseen, neutraaleihin värimaailmoihin sekä korjausten ja päivitysten tärkeyteen. Lisäksi pohdimme, miten pienillä muutoksilla voidaan saavuttaa suuri vaikutus, ja miksi ensivaikutelma on niin tärkeä.

Olohuone on kodin keskus, hillityt värit, avara sisustus ja tasainen valaistus antavat kohteelle avaran ilmeen.

Hyödynnä tila tehokkaasti

Yksi tärkeimmistä asioista kodin stailauksessa on tilankäytön optimointi. Tehokkaasti käytetty tila auttaa potentiaalisia ostajia näkemään kodin mahdollisuudet. Kodin tule näyttää ilmavalta, avaralta ja tilavalta.

 

Tilan hyödyntäminen tehokkaasti on yksinkertaista eikä vaadi suuria investointeja. Voit lähteä liikkeelle huonekalujen sijoittelusta ja mahdollisesta uusimisesta. Huonekalujen sijoittelu ja valinta vaikuttaa merkittävästi tilan tuntuun. Esimerkiksi liian suuret tai erikoisesti asetellut huonekalut saattavat saada huoneen näyttämään ahtaammalta. Käytä myös huonekaluja, jotka palvelevat useampaa tarkoitusta ja auttavat säästämään tilaa.

 

Muista, että kodin stailaus tehdään ennen kaikkea isolle, potentiaaliselle ostajajoukolle. Älä mieti stailausta tai huonekaluja omien mieltymystesi mukaan vaan pohdi sitä, miten saisit kodistasi mahdollisimman houkuttelevan asuttavan. Useimmiten hieman ’tylsähkö’ Ikea-tyyppinen tai sisustuslehtien tyyli vetoaa suurempaan osaan ostajista kuin omalaatuinen tai erittäin värikäs tyyli.

Panosta neutraaliin värimaailmaan

Vaikka oman värimaailman spektri pitäisi sisällään kaikki maailman värit, kodin myyntikuntoon stailauksessa liian lavean pensselin käyttö voi pikemminkin karkottaa kuin houkutella ostajia. Neutraalit värisävyt seinissä ja sisustuksessa luovat rauhallisen ja tyylikkään ilmeen, joka vetoaa laajaan yleisöön. Neutraalit värit auttavat mahdollista ostajaa miettimään paremmin mahdollista uutta kotiaan ilman valmista luonnetta tai sisustustyyliä ja mielikuvitus lähtee tällöin paremmin lentoon.

 

Jos maalaat kotisi myyntikuntoon, valitse siis hillittyjä ja neutraaleja värejä, kuten harmaa, beige tai valkoinen, jotka tekevät tilasta valoisan ja avaran tuntuisen. Mikäli mahdollista, käytä yhtenäisiä värejä koko kodissa luodaksesi harmonisen ja tasapainoisen tunnelman.

Korjaa pikkuasiat kuntoon

Kauneus lepää yksityiskohdissa ja usein jopa ihan pienet rempallaan olevat asiat saattavat kiinnittää tulevan ostajan huomiot. Pienet korjaukset ja päivitykset voivatkin siis vaikuttaa suuresti kodin arvoon ja ostajien kiinnostukseen.

 

Korjaa kaikki pienet viat, kuten naarmuuntuneet seinät tai vuotavat hanat. Mitoita korjaustarpeet mahdolliseen arvonnousuun eli koko asunnon remontointi ei yleensä ole tarpeen, jos et usko saavasi remontin arvoa ylittävää summaa lisähintaa asunnon myynnistä. Kuitenkin esimerkiksi naarmuuntuneiden maalipintojen korjausmaalaaminen on nopea ja yksinkertainen projekti, joka parantaa asunnon yleisilmettä kertaheitolla.

 

(Jos sinulla on remonttitarvetta, käy kilpailuttamassa remontit helposti osoitteessa: https://www.remonttilinkki.fi/ ja säästä jopa tuhansia euroja kuluissa sekä kallisarvoista aikaa hyvän urakoitsijan hakemisessa!)

 

Voit tehdä myös muita pieniä päivityksiä: vaihda aikansa eläneet valaisimet uusiin tai osta keittiön kaappeihin uudet vetimet. Tällaiset parannukset voivat tuoda vanhahtavaan tilaan uutta ilmettä ilman suuria kustannuksia.

Luo kotiin houkuttelevuutta

Mieti ennen myyntiä, kenelle olet asuntoasi myymässä eli mikä on kotisi kohderyhmä. Kun ymmärrät kohdeyleisösi, voit helposti stailata kodin kohderyhmän mukaan. Esimerkiksi perheille sopivassa kodissa on hyvä korostaa turvallisuutta ja tilavuutta. Nuorelle parille myytäessä esimerkiksi modernit kodinkoneet ja ylipäätään nykyaikainen tunnelma voivat olla houkuttelevia tekijöitä. Voit myös esimerkiksi lisätä kotiisi älylaitteita tai lamppuja, jotka tuovat kotiin nykyaikaa.

 

Stailaa huoneet siten, että ne houkuttelevat laajaa ostajakuntaa. Esimerkiksi työhuone voi houkutella etätyötä tekeviä ostajia. Luo tiloja, jotka herättävät ostajissa positiivisia tunteita ja auttavat heitä kuvittelemaan itsensä asumaan kyseisessä kodissa.

 

Joskus pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus siihen, miten koti koetaan. Päivitä kotiasi koriste-esineillä, tauluilla ja tekstiileillä. Hyvä valaistus on myös tärkeä ja voi muuttaa koko kodin tunnelman. Käytä luonnonvaloa hyväksi ja lisää tarvittaessa laadukkaita valaisimia. Useat valonlähteet antavat tilalle pehmeämmän valon kuin yksi iso lamppu.

 

Ensivaikutelma on ratkaiseva, ja sen luominen alkaa jo ennen kuin potentiaalinen ostaja astuu ovesta sisään. Varmista että julkisivu ja piha-alue ovat siistejä ja kutsuvia. Luo myös kodin ulkopuolelle selkeä ja miellyttävä tunnelma, jonka toivottaa ostajat tervetulleiksi.

Lopuksi

Kodin stailaus myyntiä silmälläpitäen vaatii huolellista suunnittelua ja ymmärrystä siitä, mikä vetoaa potentiaalisiin ostajiin. Pienillä muutoksilla ja tarkkaan harkituilla päivityksillä voit luoda tilan, joka ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös nostaa kotisi arvoa ja nopeuttaa myyntiprosessia. Muista, että ensivaikutelma on tärkeä, ja tavoitteena on luoda tila, jossa ostajat voivat nähdä itsensä asumassa ja nauttimassa elämästään.