Kiinteistömaailman barometri

Kiinteistömaailman barometri valmistui tällä kertaa hyvin poikkeukselliseen maailmanaikaan. Kysymysmerkkejä tulevaisuudesta roikkuu ilmassa enemmän, kuin välitysketjun ja koko maamme lähihistoriassa on nähty. Tuore barometri keskittyi analysoimaan kysynnän ja tarjonnan tilaa kesään mentäessä.

V-tyylillä eteenpäin

Kiinteistömaailma ennakoi lähitulevaisuudessa asuntokauppaan V:n muotoisen liikkeen. Koronasta johtuva kauppamäärien lasku sekä vastaava nousu tilanteen ratkettua.  Koko kuvion mittasuhde riippuu siitä, kuinka kauan kriisi kestää. Asuntojen hintoihin ei lyhyellä kriisillä olisi vaikutuksia, mutta pidentyessään vaikutuksia syntyy. Asuntokaupalla itsestään on historiaan perustuen taipumus korjata itseänsä nopeasti, Kiinteistömaailmassa arvioidaan

Koronavirus ja asuntotarpeet

Eri asuntotyypit lähtevät poikkeavista lähtöasetelmista tulevien kuukausien asuntokauppaan Seuraavassa tiivistettynä mitä Kiinteistömaailman barometri ennusti.

Omakotitalot ja kesämökit

Omakotitaloissa on nähtävissä, että tällä vuosituhannellarakennetuissa taloissa kysyntää riittää. Näihin uudempiin omakotitaloihin kohdistuu juuri nyt selvästi vanhoja taloja isompi kysyntä.

Ympäri Suomen kantautuu viestiä kiinnostuksesta kesämökkejä kohtaan. Kasvavan kesämökkikiinnostuksen tiellä ovat laajemmassa kuvassa liikkumisrajoitukset, mutta lähialueiden kesäasuntoja käydään katsomassa kovastikin.

Rivitalot ja kerrostalot

Yksitasoisten rivitalohuoneistojen kysyntä on selvästi vahvinta rivitalokaupassa kautta maan. Pienet ja uudehkot kerrostalohuoneistot vetävät tniin ikään tällä hetkellä. Kysyntä kerrostalokohteiden osalta vaihtelee kuitenkin kaupungeittain merkittävästi. Maan halutuin asuntokaupan kohde löytyy Helsingistä. Se on ennen 1960-lukua rakennettu yksiö tai kaksio.  Toisessa ääripäässä son maakuntakaupunkien vanhoja isoja kerrostaloasuntoja. Niissä ylitarjonta on jo nyt todellinen haaste, Kiinteistömaailmasta todetaan.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Uudiskohteet

Uudiskohteiden markkinatilanne vaihtelee kaupungeittain merkittävästi koronakriisin vuoksi. Helsingissä Kiinteistömaailman barometriin vastanneet välittäjät kertoivat kysynnän ja tarjonnan olevan tasapainossa kaikentyylisissä uudisasunnoissa, tai niitä kohtaan on jopa ylikysyntää.

Ennustamisen vaikeus

Kiinteistömaailman barometri kertoo, että juuri nyt asuntokaupan tulevaisuutta on  hyvin vaikeaa ennustaa. Koronan lisäksi verottajan muutos varainsiirtoverossa pysäytti Tilastokeskuksen asuntokauppadatan toimittamisen. Viimeiset luvut on saatu yli puoli vuotta sitten.

Epävarmuustekijät

Talouden syöksyessä nopeasti se saa monet epäröimään myynnin aloittamista. Asuntojen hinnat eivät kuitenkaan ainakaan vielä ole laskeneet. Tästä syystä osa myyjistä aloittaa Kiinteistömaailman mukaan prosessin poikkeustilan ollessa päällä. Lamavuosina 90-93 asuntoja tuli samaan aikaan poikkeuksellisen paljon myyntiin ja kauppa kävi kehnosti. Viivyttely nyt voi historiamme perusteella myös heikentää kohteesta saatua hintaa.

Asuntokaupan tilanteeseen tällä hetkellä liittyy haasteita. Ne eivät kuitenkaan Kiinteistömaailman mukaan ole ylitsepääsemättömiä. Yleisesittelyt ovat toistaiseksi poissa laskuista, mutta sitäkin enemmän käydään yksityisnäytöillä. Välittäjät markkinoivat kohteita myös virtuaaliesittelyin. Loppukevät on perinteisesti asuntokaupassa kulta-aikaa ja siksi monet uskovat asuntokauppaan tilanteesta huolimatta.

LÄHDE: Verkkouutiset

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät