Hypon ennuste 1 – 2019

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon ennuste asuntomarkkinoista ennustaa asuntomarkkinoille yhtä suurenevaa eriarvoistumista. Siellä missä väki vähenee, pidot eivät todellakaan parane.

Miljoona suomalaista

Noin miljoona suomalaisista asuu alueilla, joissa tehdään alle sata asuntokauppaa vuodessa. Hypon ennuste antaa ymmärtää, että näin vähäisillä kaupan määrillä kyseisten asuinalueiden asuntojen hinnat tulevat väistämättä laskemaan. Asuntolainaakaan ei periferiaan halvalla saa, sillä pankit osaavat hinnoitella riskiä. Näin ollen asuntomarkkinoiden isojaossa myös lainamarginaalit, omarahoitusvaateet ja vakuusarvotkin erkaantuvat.

Kultainen kasvukolmio

Hypon tilaama alueellinen väestöennuste kertoo, että ainoastaan viiden suurimman kaupunkiseudun väkimäärä pysyy plussalla, ellei syntyvyydessä tai maahanmuutossa tapahdu isoa muutosta. Tylyin esimerkki löytyy Keski-Pohjanmaalta, jossa asuntojen hinnat syöksyivät vuodessa yli 7%. Toinen löytyy Kajaanista, missä asuntojen hinnat ovat pudonneet seitsemässä vuodessa 25%. Tuskinpa sielläpäin kukaan enää viitsii uskotella, että asuntojen hintakehityksen suunta muuttuisi. Poikkeus kurimukseen löytyy Suomen ikiomasta “kultaisesta kolmiosta” – tarkemmin ottaen PK-seudun, Tampereen ja Turun keskittymistä. Ne kasvavat edelleen väkimäärällisesti, lainojen marginaalit ovat edullisia ja asuntojen hinnat kehittyvät ylöspäin. Hypon ennuste tosin lanasi senkin vuoden 2020 menoa arvioidessaan.

Kilpailuta kiinteistönvälitystarjoukset maksutta

Hypon ennuste

Asuntojen myyntihinnat laskivat siis suuressa osassa maata viime vuonna, kertoi Hypo. Hinnat nousivat vain edellä mainituissa kultaisen kolmion keskuksissa. Tämä tarkoittaa Hypon mukaan, että joka toisen asunnon arvo laski viime vuonna. Yhteensä siis puolitoista miljoonaa asuntoa menetti siivun arvostaan. Hypon ennuste arvioi, että koko maassa asuntojen hintojen nousu pysähtyy vuonna 2019 ja kääntyy 0,5% laskuun vuonna 2020. Poikkeus sääntöön on Helsingin seutu, jossa hinnat tulisivat jatkamaan nousuaan. Vuoden 2019 nousuennuste on 2% ja ensi vuoden vastaava 1,5%. Helsingissä kuumista kuumin kysyntä kohdistuu vain kolmen kilometrin säteelle Rautatientorista. Myös Turussa menee lujaa. Turussa kauppa käy ja hinnat nousevat talouden vanavedessä.

Brotheruksen bulletit

Hypon ennuste tiivistyy lopuksi pääekonomisti Juhana Brotheruksen listaamiin pääkohtiin:

  • Suurkaupungistumisen aika näkyy asuntomarkkinoilla – erot alueiden välillä repeävät
  • Asuntojen hinnat kääntyvät laskuun, vain kasvukeskukset pysyvät plussalla
  • Asuntokaupoilla ostajan markkinat ja tinkivaraa riittää
  • Hypo-indeksi paljastaa: kysyntää koko kasvukolmiossa, hinnat jatkavat nousuaan
  • Korot pysyvät pohjilla odotettua pidempään euroalueen talouskasvun tökkiessä

Lähde: Hypo / Kauppalehti / YLE

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät