Hypottaja vai höpöttäjä

Nähtäväksi jää kuinka hyvin Hypo ennustuksissaan lopulta pärjää. Mielipiteistä ja otsikoista ei ainakaan tulevaisuus jää kiinni. Kiitämme aiheista niitä nöyrästi käsitellen. ”Kohtalon kesä” tuuttaa Talouselämä ja se ei ole eksynyt genrestään romanttiseen jännäriin. Kyseessä on otsikko jonka alla käsitellään asuntokaupan näkymiä kesällä 2019.

Hypottaja

Alkaa olla aika lanseerata uusi termi. Ei Hypettäjä eikä Höpöttäjä, mutta siltä väliltä. Lopputulos on Hypottaja. Hypo se ei tallaa samoja leppoisia polkuja kuin muut kiljuessaan kohtalon kesästä. Eihän tästä ole kuin viikko, kun vaikkapa Kiinteistömaailman juhlabarometri povasi tylsää kesää – kesää jolloin asuntokauppaa olisi turvallista käydä. Mikä nyt on sitten niin kohtalokasta? Tarkastellaanpa asiaa.

Kilpailuta kiinteistönvälitystarjoukset maksutta

Hypon mukaan asuntokaupassa on näkyvillä tummia pilviä. Asuntolainoja myöntävän Hypon mukaan ongelmasta kielivät myymättömät asuntoinat. Uusia asuntoja valmistuu eniten miesmuistiin, asuntojen hinnat kipuavat ylös, lainaa ei saa ja markkinoilla ovat vain sijoittajat. Hypo arvioi, että kevätkesä näyttää asuntomarkkinoiden suunnan. Riskit kasvavat, elleivät tavalliset asunnonostajat palaa pian asuntosijoittajien rinnalle. Mitkä riskit?

Hypon pussiin

Hypo huolii, että koko maan hintataso kääntyy pian pakkaselle. Sen mukaan väestökehitys heikentyy, uusia asuntoja rakennetaan yli äyräiden ja talouden vahvin vaihe jää taakse. Asia on esitetty varsin teatraalisesti. Jotain se Hypo tässä viestii Arkadianmäelle – lietsoessaan paniikkia asiasta, jota Hypoa lukuunottamatta kukaan muu ei näe. Ja vaikka Hypon skenaario koskaan kävisikään toteen, niin olisi se ainoastaan normaalia markkinakehitystä. Vuodet ja vuosikymmenet tuovat nousuja ja laskuja ja virheistä maksetaan joskus. Silti rivien välissä Hypoa taitaa pelottaa nyt  myöntämiensä asuntolainojen määrän lasku.

Markkinatilanne

Asuntokaupan ennustamisessa yksi eittämättä parhaista mittareista on myyntiä tai ostoa suunnittelevien määrä asuntomarkkinoilla. Juuri nyt hiljaisuutta markkinoilla ei ole – päinvastoin. Pääsiäisen jälkeen markkina on ollut vireä, kauppaa on syntynyt ja ennuste kesälle on suotuisa. Nyt myyntiin tulevat asunnot myydään kesällä tai myöhemmin syksyllä. Markkinoille on tullut jo nyt ja tulossa vielä paljon omakotitaloja myyntiin. Omakotitalojen myyjien puuttuminen markkinoilta olisi signaali tulevista ongelmista, mutta näin ei ainakaan Effortia Oy:n seurannan mukaan ole. Kauttamme kiinteistönvälitystä on kilpailutettu aivan yhtä paljon kuin viime keväänä vastaavaan aikaan ja mukaan ovat nyt liittyneet talojen myyntiä suunnittelevat. Markkina siis vetää.Tilastokeskus muistuttaa, että tuoreimman kuukauden kauppamäärää ei ole suositeltavaa käyttää kuvaamaan yleistä kaupankäynnin aktiivisuutta. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana siten, että vuoden lopulliset tiedot julkaistaan seuraavan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Lähde: Talouselämä / Hypo

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät