Asuntotuloa etsimässä

Omistusasuminen on tällä hetkellä ennätyksellisen kannattavaa. Omistusasumisesta kertyvä asuntotulo on juuri nyt historiallisen korkealla Suomessa. Lisäksi kuluttajien ostoaikeet ovat helmikuun otannan mukaan nousussa.

Kilpailuta kiinteistönvälitystarjoukset maksutta

Asuntotulo

Asuntotulo kertoo, kuinka paljon omistusasunnossa asuva joutuisi maksamaan vastaavanlaisessa asunnossa vuokralla asuessaan. Omistusasuminen on siis tällä hetkellä edullisempaa, vaikka mukaan huomioidaan hoitovastikkeet, vakuutukset ja asuntolainojen korot. Omistusasuja tienaa asuntotuloa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Tämä johtuu siitä, että asuntojen hinnat ovat kehittyneet ansiotuloja hitaammin ja asuntojen vuokrat taas nousseet selvästi palkkoja enemmän.

Ostaja liikkeellä

Ei ole ihme, että ostajat liikehtivät juuri nyt asuntomarkkinoilla. Uutinen omistusasumisen kannattavuudesta nousi valtakunnan tasolla uutiseksi viime viikolla, kun samaan aikaan taustalla velloo puhe ostajan markkinoista. Ostajan markkinat löytyvät kuitenkin selvimmin ainoastaan muuttotappiokunnista. Ostajien mahdolliset harhakuvitelmat tarjoavat siten oivan myyntiraon kuumilla alueilla. Havainnot ensiasunnon ostajista asuntonäytöillä ovat niin ikään puheissa.

Hinnoittelukikka

Viime syksynä Etuovi.com, Kiinteistömaailma ja IT-konsultointiyritys Ecraft julkaisivat yhdessä mielenkiintoisen tutkimuksen asuntokaupan pyynti- ja toteutuneiden hintojen eroista alueellisesti. Tutkimuksessa selvisi, että Suomessa todellisen toteutuvan hinnan päälle laitetaan keskimäärin 4,5% nk. neuvotteluvaraa. Viimeksi Perjantaina Hypoteekkiyhdistys jatkoi toitottamista ostajien markkinoista ja siitä, kuinka nyt voi tinkiä. Tämä asia kannattaa huomioida tässä vaiheessa kohteiden hinnoittelussa. Pitäisikö nyt siis laittaa päälle hieman enemmän?

Lähde: Sp-Koti

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät