Asuntokauppa sakkasi kesällä

Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin kesäkuussa 8% vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Vuoden alusta kesäkuun loppuun kauppojen kokonaismäärä oli 3% alhaisempi, kuin vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla. Koko maassa tehtiin tämän vuoden tammi-kesäkuussa reilut 28 700 käytetyn asunnon kauppaa.

Vertaile välityspalkkiot maksutta

Asuntotyypeittäin mielenkiintoisin tieto lienee tällä hetkellä, että koko maan tasolla omakotitalojen kauppamäärät laskivat tarkastelujaksolla vain prosentin. Pääkaupunkiseutu toi tähän kuitenkin poikkeuksen, koska omakotitaloja myytiin alueella 3% enemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.  Asunto-osakkeista sen sijaan kaksioiden kauppamäärät laskivat 5%, mutta hinnat taas kipusivat 8% samassa ajassa.

Kerrostalohuoneistojen myyntiaika oli pk-seudulla n. 58 vuorokautta ja muussa Suomessa n. 84 vrk. Pääkaupunkiseudulla myyntiaika pysyikin lähes ennallaan edellisvuodesta, mutta muualla maassa myyntiajat pidentyivät 3%.

Kauppamäärät 2018-2017 – kesäkuu

Laskua: Helsinki 18%, Vantaa 20%, Turku 19%, Joensuu 6%, Vaasa 27% ja Kouvola 18%.

Nousua: Espoo 3 %, Tampere 2 %, Kuopio 6%, Lappeenranta 38% ja Lahti 6 %.

Muista tämä: Kuluttajaviranomainen ohjeistaa asunnon myyntiä suunnittelemaan, että arvioita asunnon arvosta kannattaa ottaa useasta eri paikasta. Voit kilpailuttaa välittäjiä maksutta useimmilla suurilla paikkakunnilla ja vastaanottaa edellä mainitun suosituksen mukaisesti arviot useasta eri liikkeestä.

Lähde: Huoneistokeskus