Asuntokauppojen määrät

Vuoden 2018 ensimmäisen puolivuosikatsauksen mukaan asuntokauppa on vain aavistuksen edellisvuotta perässä. Viiden vuoden keskiarvolla asuntokauppojen määrät ovat yli 5% suuremmat.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ennustaa

Keskusliiton mukaan käytettyjen asuntojen kauppa on kokonaisuudessaan viime vuoden tasolla ja keskikesän hiljainen hetki menisi helteiden piikkiin. KVKL pidättäytyy aiemmassa ennusteessaan siitä, että asuntokauppojen määrät pysyttelisivät identtisenä vuoteen 2017 verrattuna.

Asuntokauppojen määrät

Käytettyjen asuntojen myyntimäärät supistuivat 2 % vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla vuoden 2017 ensimmäiseen vuosineljännekseen verrattuna. Uusien asuntojen kaupan määrä putosi vastaavasti 10 % vastaavassa ajassa edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Viimeisen viiden vuoden keskiarvoon nähden alkuvuodesta kauppa kuitenkin kävi. Kuluvan vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana myytiin jopa 22 % enemmän uusia ja 3 % käytettyjä asuntoja. Tämä kertoo asuntokaupan piristymisestä pitkällä aikavälillä – ja varsinkin uudistuotannon noususuhdanteesta. Suomessa tehtiin tammi-kesäkuun aikana arviolta noin 33700 asuntokauppaa. 

Vertaa paikkakuntasi välittäjien palkkiot maksutta

Uudiskohteet vetivät jälleen

Uudiskohteiden kauppa kävi heinäkuussa loistavasti erittäin vaisun kesäkuun jälkeen. Käytettyjä asuntoja myytiin heinäkuussa 3% vähemmän, kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Heinäkuussa 2018 myytiin yhteensä 4754 vanhaa ja 769 uutta asuntoa.

Asuntojen hinnat nousivat

Käytettyjen asunto-osakkeiden hinnat jatkoivat nousuaan pääkaupunkiseudulla. Viime vuoteen verrattuna ne ovat nousseet 5,4 prosenttiyksikköä. Heinäkuussa Helsingin asunto-osakkeiden keskimääräinen neliöhinta oli 5245 euroa. Espoossa vastaava neliöhinta heinäkuulle oli 3850 euroa. Vantaalla sama neliöhinta näytti 2905 euroa. Muualla Suomessa asuntojen hinnat ovat nousseet 0,3 prosenttiyksikköä viime vuodesta. 

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät

Myyntiajat kasvoivat

Käytettyjen kerros- ja omakotitalojen keskimääräiset myyntiajat ovat pidentyneet. koko maassa. Helsingissä vanhojen asunto-osakkeiden myyntiajat ovat olleet usean kuukauden ajan melko tasaisia. Kaksioiden myyntiaika Helsingissä on juuri nyt 56 päivää ja muualla Suomessa 76 päivää. Omakotitalon myyntiaika on vastaavasti Helsingissä keskimäärin 107 päivää ja muualla Suomessa 117 päivää. 

asuntokauppojen myyntiajat - kvklLähde: KVKL