Konnankoukkuja ahneelle

Välittäjän työ on raakaa ja joskus jopa niin raadollista, että tarinoissaan joutuu turvautumaan katteettomiin lupauksiin. Näihin konnankoukkuihin saattaa sitten kuluttajaparka astua ollessaan kiireinen, väsynyt tai muuten vaan huolimaton. Oppitunti numero yksi on, että jos jokin vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta – se yleensä on sitä. Ei pidä uskoa kaikkea toisten kertomaa ilman, että tarkistaa kuulemansa esimerkiksi virallisista asiakirjoista. Pitäisi aina pyrkiä löytämään välittäjäksi luotettava ja vakavasti asioihin suhtautuva ihminen sen kiillotetun ulkokuoren alta. Seuraavassa käymme läpi 5 välittäjän parasta metkua kautta aikojen.

Välittäjällä on ostaja jo valmiina

Tähän jo kansainvälisestikin universaaliin väittämään kannattaa suhtautua aina epäilevästi. Esimerkiksi jos sinulla on ollut asunnon myynti-ilmoitus pitkään, ja se on nyt umpeutunut, saatkin juuri silloin soiton välittäjältä, jolla olisi kiinnostuneita ostajaehdokkaita asunnolle. Välittäjä ehdottelee myynnin jatkamisesta hänen kanssaan. Keitä nuo ostajaehdokkaat oikein ovat? Miksi he osoittavat kiinnostuksen nyt kun asunto on poistunut myynnistä? Usein näissä tapauksissa kannattaa tehdä 24h toimeksianto, koska eihän sitä toisaalta koskaan tiedä ja asuntohan pitäisi myydä.

Välittäjä ylihinnoittelee asunnon

Välittäjä on vakuuttunut, että saa asunnon myytyä korkeammalla hinnalla, kuin asunnon todellinen markkinahinta on. Välittäjä pitää hinnan korkealla 2 viikkoa, jonka jälkeen ilmoittaa, että asettamasi hintatoive on aivan liian korkea, saa omaan viisauteensa vedoten laskettua hintaa ja lopulta myytyä asunnon. Se toinen “väärässä ollut” välittäjä, joka aikanaan arvioi asunnon hinnan heti alkuun pienemmäksi, jäi valitsematta. Asunto olisi häntä käyttämällä myyty nopeasti oikealla markkinahinnalla. Tämä koukku on helppo nielaista, koska jokainen tietysti toivoo parasta hintaa. Kaikella on kuitenkin rajansa ja viisas on se, joka tämän näkee tämän sumuverhon läpi.

Välittäjän tulee aina perustella hinta-arvionsa kunnolla. Yksikään välittäjä ei pysty myymään asuntoa vedoten siihen, että on vain niin ”todella hyvä välittäjä”. Haastattele useita välittäjiä ja ota useita arvioita asunnosta. Vertaa ensin välityspalkkiot maksutta ja valitse kandidaatit. Ja jos myöhemmin haluat välttää tämän miinan niin yleensä kannattaa jättää laskuista lopulta pois se, joka arvioi asunnon arvon reilusti yläkanttiin.

Välittäjä alihinnoittelee asunnon

Välitystyössä menestymisen ehto on taito hinnoitella asunnot oikein. Liian kalliit asunnot jäävät pyörimään markkinoille, mutta alihintaiset myydään nopeasti. Tämän tietää myös se välittäjä, jolla on likviditeetin puutetta. Hän tarvitsisi nopeasti rahaa kassaan. Siispä hän arvioi asunnon hinnan liian houkuttelevaksi niin, että kauppa syntyy nopeasti. Pieleen menee pahemman kerran, koska nyt realisoituu se kaikkein suurin taloudellinen riski. Asunto myydään alle markkinahinnan. Palkkion suuruus on usein tai ainakin pitäisi olla suhteessa tavoiteltuun hintaan. Palkkion ollessa pieni on aika välittäjän suurin vihollinen katteen pienentyessä joka päivä.

Välittäjä alihinnoittelee palkkionsa

Tärkeintä on, että välittäjä hinnoittelee palvelunsa ja työnsä oikein niin, että palkkion suuruus tai pienuus perustuu johonkin. Välittäjän tekemästä työstä tulee maksaa hinta, joka on suhteessa työn määrään. Välityspalkkio on myös kannustin. Alihinnoiteltu välityspalkkio voi olla merkki välittäjän ahdingosta tai toisaalta oveluudesta haastavina aikoina – välittäjällä on paljon myynnissä olevia asuntoja pienillä palkkioilla. Sen seurauksena välittäjän voi olla vaikeaa hoitaa liian suurta toimeksiantojen määrää huolellisesti. Sinun kannattaakin kilpailuttaa välittäjät maksutta, jotta saat useita tarjouksia ja vaihtoehtoja välittäjäksesi.

Välittäjä “takaa sitä ja takaa tätä”

Ole valpas, jos kuulet välittäjän takaavan sinulle jotain. “Takaan, että asuntosi tulee myydyksi tai ostamme sen itse.” Jos näin kävisi, välitysfirma saattaisi todella ostaa asunnon, mutta ei suinkaan haluamallasi hinnalla, vaan heille sopivaan alihintaan. Rehellinen ja ahkera välittäjä laittaa asunnon myyntiin parhaisiin myyntikanaviin, näkee vaivaa asunnon hyötyjen esille tuomiseksi ja hinnoittelee asunnon oikein, muttei takaa mitään.

Ville Lehtinen

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät