Asuntokauppa keväällä

Hyvä asuntokauppakevät vaatii onnistuakseen sopivia elementtejä. Uusia osakeasuntoja valmistuu vuonna 2019 ennätysmäärä. Niiden myynti on rakentajilla entistä vaikeampaa. Samaan aikaan ostajien ostovoima paranee. Millainen keitos siis kevään kattilassa nyt porisee?

Kilpailuttajia aiempaa enemmän

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto porautui asuntokaupan nykytilaan aiemmin tällä viikolla. Asuntomarkkina oli sen mukaan vuonna 2018 hieman Keskusliiton omaa arviota vaisumpi, mutta ei missään nimessä jäänyt heikoksi. Koko vuonna välittäjien kautta myytiin asuntoja 2,9% vähemmän kuin vuonna 2017. Kauppojen määrä oli kuitenkin 3,7% enemmän kuin edeltävinä viitenä vuotena keskimäärin. Myös Effortia Oy:ssä havaittiin, että kiinteistönvälityspalveluita kilpailuttaneiden kuluttajatahojen määrä nousi edellisvuodesta vuonna 2018.

Kilpailuta kiinteistönvälitystarjoukset maksutta

TOP-5 paikkakunnat 

Myyntiä suunnittelevien kannalta hyvää on myös se, että vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuonna 2018 n. 2% vuoden 2017 tasosta. Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli pk-seudulla vuonna 2018 62 päivää ja muualla Suomessa 90 päivää. Vanhan omakotitalon vastaava ka. myyntiaika oli 2018 pk-seudulla 121 päivää ja muualla 142 päivää.

Kasvukeskuksien suosio näkyy nyt asuntomarkkinoilla. Kun verrataan vuoden 2018 lukuja pitkäaikaiseen keskiarvoon, asunnot kävivät erityisen hyvin kaupaksi Vantaalla (19,7 %), Turussa (18,8%), Tampereella (18,3%) ja Espoossa (18,1%). Reippaasti plussan puolelle päästiin myös Lahdessa (9%). Edellä mainituilla paikkakunnilla näkymät asuntokaupalle ovat siten suotuisimmat myös lähikuukausille.

Ostovoima paranee

Vuoden 2019 asuntomarkkinoissa riittää positiivisia tekijöitä. Ikääntyminen on merkittävä megatrendi ja se vaikuttaa myös kevään asuntomarkkinoihin. Lähellä palveluita olevien kerrostaloasuntojen kysyntä on edelleen kasvussa. Työllisyys paranee edelleen hieman, palkkojen ostovoima asuntomarkkinoilla paranee, lainakorot ovat edelleen alhaalla ja uusien asuntolainojen kysyntä pysyy edellisvuoden tasolla. Myönteistä on sekin, että uusien osakeasuntojen tarjonta on vilkasta. ASP-tilien määrät ovat myös kasvussa – se taas viittaa siihen, että yhä useammat kotitaloudet harkitsevat ensiasunnon ostamista.

Lähde: STT / KVKL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät