Asuntokaupan ennuste

SKVL ja sen välittäjät ennustivat asuntokauppaa. Kuinka kauppa käy seuraavan 3 kuukauden aikana? SKVL:n ennustuksista ja ulostuloista on väännetty peistä sen kilpakumppanin KVKL:n johdolla. Yhtä kaikki – SKVL on toinen suurista välitysalan etujärjestöistä ja näin se ennusti tulevaa tällä kertaa.

SKVL ennuste 3 kk

Kyselyyn kesäkuussa 2020 vastasi yli puolet SKVL:n yli 400 yrityksestä. Toimipisteitä näissä yrityksissä n. 480 ja niissä välittäjiä n. 1600. Verkosto kattaa koko Suomen.

Koronan vaikutuksia näki kesäkuussa omalla alueellaan keskimäärin enää hiukan yli 20 % välittäjistä. Noin 60 % ei nähnyt koronakeväällä enää minkäänlaisia vaikutuksia asuntokauppaan. SKVL:n alaiset välittäjät ovat raportoineet selvän käänteen tapahtuneen ylöspäin jo toukokuun lopulla.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Asuntomarkkinan ennustetaan jatkavan kasvuaan heinäkuusta alkavalla vuosineljänneksellä. Kasvun odotetaan painottuvan omakotitalo- ja rivitalokauppaan sekä loma-asuntoihin.

Omakotitaloissa kysyntää

SKVL:n kyselyn perusteella markkinoilla kysyntä kohdistuu tällä hetkellä nimenomaan omakotitaloihin. Luonnollisesti kesä onkin omakotitalojen kaupan kulta-aikaa, mutta huhti-toukokuun rajoitusten vuoksi markkinassa voi olla lisäksi nyt  purkautumispaineita. Alueellisesti kiinnostus omakotitaloihin on ollut vahvinta Pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Hyvistä myyntikohteista on edelleen pulaa. Erityisesti hyväkuntoisista omakotitaloista on ollut poikkeuksellisen vilkasta.

Toteutuneet välityspalkkiot voi vertailla täällä maksutta

Mökkikauppa kulkee

Korona sai kotimaan matkailun lentoon. Loma-asuntojen kysyntä ampaisi samassa hötäkässä ylös kautta maan.  Omarantaiset kesäpaikat ovat edelleen suurimpia kiinnostuksen kohteita ja kasvukeskusten ympärysalueilla kaupankäynti on vilkkainta.

Kerros- ja rivitalot

Asunto-osakkeiden kauppa on elpynyt tiedotteen mukaan lähes normaalitasolle. Kesäkuussa jäätiin vain 6 prosenttia alle normaalitason. Kerrostalokaupassa on siis vielä hiukan kirittävää. Pohjois-Suomi sekä muun muassa  Pirkanmaan alueet kärsivät erityisesti vanhempien kerros- ja rivitalojen hitaammasta kysynnästä. Tilanne on samankaltainen Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa. Pääkaupunkiseutu, Turku ja Tampere ovat jo normaalivauhdissa.

Rahoituksen saatavuus

Pankkien nihkeä suhtautuminen vanhempien omakotitalojen rahoittamiseen ja niiden tarvitsemiin remonttilainoihin  aiheuttaa haasteita omakotitalokaupalle. Lainojen käsittelyajat ovat pitkiä eivätkä kaikki tarjousta pohtivat ehdi mukaan.

Lähteet: SKVL

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät