SKVL ennuste

Suomen kiinteistönvälittäjien edunvalvontajärjestö SKVL antoi jälleen ennusteensa tulevalle ja kommentit asuntokaupan nykytilasta. SKVL:n mukaan markkinoissa tapahtui selvä käänne ylöspäin vuoden toisella neljänneksellä. Käänne oli kuitenkin lievempi kuin kolme kuukautta sitten ennustettiin. Epävarmuutta ovat lisänneet Yhdysvaltojen ja Kiinan käymä kauppasota sekä  Suomen eduskuntavaalit.

Välittäjäkunnan mielipide

Yli 50 % välittäjistä raportoi, että hallitusohjelman julkistus vaikutti asunnon ostajien rohkeuteen tehdä ostopäätöksiä- 40 % välittäjistä ei tosin ole tällaista muutosta tilanteessa nähnyt. Reilusti yli puolet SKVL:n jäsenvälittäjistä uskoo, että kerrostaloasuntojen kysyntä nousee tai pysyy ennallaan.

Pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla on SKVL:n mukaan ollut kova kysyntä kerrostaloasunnoista. Sen välittäjistä noin 64 % uskookin kysynnän pysyvän ennallaan tai jopa hieman nousevan. Rivi- ja omakotitalojen kysyntä pysynee ennusteen mukaan ennallaan. Vanhojen elementtitalojen hintoihin odotetaan laskua lähestyvien isojen peruskorjausaaltojen vuoksi. Pientaloissa kysyntä ja hinnat eivät tällä hetkellä aivan kohtaa.

Kilpailuta kiinteistönvälitys maksutta tästä

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat

Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa on näkyvissä selvää rauhoittumista. Voimakas uudistuotanto on vaikuttanut vanhojen asuntojen kauppaan ja alueen sisällä on isojakin eroja. 67 % välittäjistä uskoo kysynnän pysyvän ennallaan mutta jo 15 % uskoo kysynnän putoavan selkeästi. Kysyntä on siirtynyt Pääkaupunkiseudulta aavistuksen kehyskuntiin edullisemman hintatason ansiosta.

Turun seutu

Turun seudulla n. 83 % välittäjistä uskoo, että asunto-osakkeissa rivi- ja kerrostalojen kauppa kasvaa tai pysyy vähintään ennallaan. Myös hintojen odotetaan seuraavan samaa kaavaa. Omakotitalojen kysynnässä taasen on isoja eroja sekä kysynnässä että hinnoissa molempiin suuntiin.

Tampereen seutu

Tampereella suurinosa välittäjistä (86 %) uskoo kerros- ja rivitalokaupan lisääntymiseen tai pysymiseen ennallaan. Myös hyväkuntoisten omakotitalojen kysyntä on oivalla tasolla.

Oulun seutu

Oulussa yli puolet välittäjistä uskoo osakehuoneistojen kysynnän kasvuun. Rivitalojen tarve myyntimarkkinoille on vahvaa ja omakotitaloja etsitään uusiksi kodeiksi mukavan aktiivisesti.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa vain 45 % välittäjistä uskoo kysynnän nousuun tai pysymiseen ennallaan. Voimakas uudistuotanto on kuulemma sotkenut vanhojen asuntojen kauppaa. Rivi- ja omakotitalojen kaupassa odotetaan pientä piristymistä.

Länsi-Suomi

Länsi-Suomessa on ennusteissa isoja eroja kuntien ja kaupunkien välillä. Työpaikat siirtyvät paikkakuntien välillä ja liikenneyhteyksien paraneminen toisi asumisen markkinoille tasaisuutta. Yli puolet välittäjistä uskoo kerrostaloasuntojen kysynnän paranemiseen tai pysymiseen ennallaan. Pari- ja omakotitalojen kysyntä jatkuu ennallaan.

Etelä-Suomi (ei pääkaupunkiseutu)

Etelä-Suomessa kerrostalojen kohdalla ollaan hieman sekavassa tilanteessa voimakkaan uudistuotannon myötä. Myymättömien uusien asuntojen alennukset sekoittavat vanhojen asuntojen kauppaa ja siksi niiden hintojen odotetaankin nyt laskevan.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät

Lähde: SKVL