Terveiset Huru-ukoille

Välitysprosenttien ja välityspalkkioiden kaupunkikohtaisten keskiarvojen seuraaminen on osoittautunut erinomaiseksi välitysmarkkinan trendimittariksi. Eilinen hintajulkistuksemme sisälsi asunnonvälityksen hinnoittelun kannalta monta mielenkiintoista seikkaa. Esimerkkimme tulee Kuopiosta.

Kuopiossa asuntokaupan elpymiseen kului paljon enemmän aikaa kuin muissa vastaavan kokoisissa talouden keskittymissä Suomessa. Muiden kaupunkien välitysprosentit ovat kyllä heiluneet nekin, mutta Kuopion palkkioprosentit ovat sukeltaneet lähes sukkana alas. Kaupankäynnin takkuillessa Kuopiossa sen välitysliikkeet ryhtyivät haalimaan kohteita laskemalla hintojaan.

Välityspalkkiot onkin poljettu Kuopiossa ennennäkemättömästi ja lopputulos on, että juuri nyt esim. asunto-osakkeiden välityspalkkiokeskiarvo on 3,45% sisältäen arvonlisäveron. Onhan kyseessä jo täysin eri lukema, kuin se iänikuinen 4,96%, eikö totta? Kaikella on kuitenkin rajansa.

Kuopion välitysyritykset ovat saaneet nauttia jo hyvän tovin piristyneestä kaupankäynnistä. Siksipä Kuopion kiinteistönvälitysprosentin suunta muuttui alkuvuonna. Omakotitalojen välitysprosentti nousi mittausjaksolla eli kesän kynnyksellä. Tämä näyttäisikin olevan välitysliikkeiden pitkän ajan seurannassa yleinen peliliike ja nimenomaan silloin, kun kaupankäynnin näkymät ovat hyvät.

Kuinka ollakkaan – jälleen kerran puhumme välityspalkkioiden suuruudesta. Hinnat kuitenkin kiinnostavat kuluttajia ja välitysliikket palveluntarjoajina tietävät tämän. Se näkyy tilastoissa, mutta kuten aina – niin nytkin moni huru-ukko tämän luettuaan alkaa höristä, ettei hinnoilla ole merkitystä.

Ville Lehtinen