Robotti kiinteistönvälittäjänä

Henkilökohtainen palvelu on katoava luonnonvara. Huomasin tämän jälleen konkreettisesti, kun minua kannustettiin lähikaupassa lyömään ostokseni itse automaattiin. Monet palvelualan työt ovat vaarassa kadota koneiden korvatessa ihmisen. Muutos näkyy monessa ja vie työpaikkoja. Kuinka käy asuntovälittäjälle? Seisooko näytöllä kohta robotti?

Ennen kuin vastaan itse esittämääni kysymykseen niin palataan hetkeksi vuoteen 1996, jolloin Roy Chitwood kirjoitti bestsellerinsä asiakaslähtöisen myyntityön seitsemästä vaiheesta. Tuon opuksen lukeminen olisi suositeltavaa jokaiselle kasvotusten myyntityötä tekevälle. Versioni on kerrassaan kulahtaneessa tilassa, mutta sen sanoma ei ole ajan myötä haalistunut. Suurten päätösten edessä potentiaaliset ostajat tarvitsevat sopivaa ohjausta, mutta todellisuudessa kovin harvat osaavat sitä oikealla tavalla antaa.

Suomalaisen välitysalan uusimmat innovaatiot eivät olekaan syrjäyttämässä ihmistä – päinvastoin. Uusissa malleissa myyntityö sälytetään kuluttajalle, kun välittäjästä päästään eroon. Toisin sanoen myynnin osaamisella ei olisi niinkään merkitystä ja asunnot vain myyvät itse itseään? On tosiasia, että osa asuntokaupoista tehdään ilman välittäjää. Tästä huolimatta välittäjän työn turvana on asuntokaupan eriarvoisuus päivittäistavarakauppaan verrattuna. Lisäksi välittäjät ja välitysyritykset pitävät takuulla huolen piikkipaikastaan oman ammattinsa harjoittajina myös tulevaisuudessa.

Asuntokauppa seisookin konservatiivisuudessaan rinnakkain asuntorahoituksen kanssa seuraten ympärillä yltyvää murrosta. Robotit eivät siis ainakaan hetkeen seisone asuntonäytöillä esitteitä jakamassa.

Ville Lehtinen