Riskin tulee kannattaa!

Moni kuluttaja vonkuu välittäjän kalliista palkkiotasosta, mutta yhtä moni unohtaa kuinka suurta riskiä yritys on valmis toimintansa edellytykseksi kantamaan. Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon kuluja kiinteistönvälitysyrityksellä onkaan. Vaikka palkat maksetaan usein provikkana, niin tämä ei suinkaan tarkoita etteikö kiinteitä kuluja olisi aivan riittävästi.

Päivät ajellaan autolla kohteesta toiseen, kun samalla päivystetään puhelimen ääressä mahdollisten ostajakandidaattien soittoja. Tilavuokrat ja ilmoittelukulut ovat lähes aina kiinteinä rasitteina. Tämän lisäksi moni yritys on valmis maksamaan omasta pussistaan tarvittavat dokumentit, kuten esimerkiksi isännöitsijäntodistuksen ja yhtiöjärjestyksen. Esimerkiksi isännöitsijäntodistukset saattavat parhaimmillaan maksaa 180 € kappaleelta. Onko se helppoa kuin heinänteko? Eikö asiaansa työnään omistautuva välittäjä eroa kuluttajasta myyntikyvyissään?

Täytyy muistaa, että pääsääntönä kiinteistönvälityksessä palkka saadaan vasta kun kaupat on tehty. Tästä syystä riski on yrityksellä varallisuuden valvottuun siirtoon saakka. Nykyisessä markkinatilanteessa ei ole alkuunkaan tavatonta, että asuntoa ei saada myytyä ja kohde menee toiselle välittäjälle. Siinä perusteet ottaa tai määrittää palkkiota ja lisättäköön vielä lopuksi sijoittamisen pääsääntö: “Mitä suurempi riski epäonnistua, sitä suurempi palkkio onnistumisesta”!

Ville Lehtinen