Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste. Kiinteistönvälittäjien etujärjestön mukaan asunnon ostoaikeet ovat kansamme keskuudessa historiallisen korkealla tasolla juuri nyt. Erityisen hyvin käy kiinteistökauppa ja kiinnostusta on nimenomaan kasvukeskusten naapurikunnissa sijaitsevista omakotitaloista. Omakotitalojen kauppa on kiihtynyt noin pari prosenttia yli normaalitason.
Kiinteistökauppa vetää
Hyväkuntoisilla 2000-luvun omakotitaloilla on eniten ostajakandidaatteja ja niistä on pulaa. Samoin 1980- ja 90-luvulla rakennettujen omakotitalojen kysyntä on sekin suhteellisen kovaa, mutta etenkin peruskorjaamattomia 1960- ja 1970-luvun taloja on haastavampaa saada kaupaksi. Mökkien kiinteistökauppa jatkaa sekin myötätuulessa. Syksyn edetessä kaupankäynnin odotetaan välittäjien keskuudessa jonkin verran maltillistuvan ja koko maassa kerrostalojen keskimääräisen hintatason laskevan loivasti lukuun ottamatta kasvukeskuksia.
Kilpailuta välitystarjous maksutta täällä
Perustuu tarpeeseen
Markkinat ovat SKVL:n mukaan muuttuneet merkittävästi koronaa edeltävästä ajasta. Eri alueiden keskinäiset erot ovat suuria sekä kysynnässä että tarjonnassa. Kyselyyn vastanneista välittäjistä 75 % välittäjistä raportoi, että asunto- ja kiinteistökauppa on palannut ja jopa ylittänyt koronaa edeltävän määrän. Tämän lisäksi toisen aallon vaikutuksia ei ole näkyvissä valtaosan mukaan.
Syksyllä kasvanutta intoa asunnon hankkimiseen perustellaan nyt patoutuneella kysynnällä, edelleen edullisilla koroilla ja ajattelutavan muutoksella, jossa muotiin ovat tulleet suuremmat ja kauempana keskustoista sijaitsevat asunnot. Myyntikohteita ei markkinoilla ole tarpeeksi kysynnän ollessa voimakasta. Kuluttajista 17–18% on aikeissa ostaa asunnon 12 kuukauden sisällä. Tämä on Tilastokeskuksen vuodesta 2007 olemassa olleen kuluttajaluottamustilaston korkein osuus.
Toteutuneet välityspalkkiot voi vertailla täällä maksutta
Pankit viivyttelevät
SKVL:n mukaan asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit. Asiakkaat joutuvat kuulemma odottamaan lainapäätöksiä kohtuuttoman pitkään. Rahoituspäätösten saaminen on siis hankalaa ja asuinkiinteistöjen rahoitus mennyt ylivarovaiseksi. Pankit arvioivat kuntotarkastuksia olematta kuitenkaan riittävän asiantuntevia niitä tulkitsemaan. Yhteydenpito pankkien kanssa on sekin hankaloitunut sähköiseen maailmaan siirtyessä. Paljon puhuttu sähköinen kaupankäynti ei ole tuonutkaan helpotusta pankkien ruuhkiin, vaan päinvastoin se on hidastanut entisestään kaupan loppuun viemistä.
Lähteet: Maaseudun tulevaisuus SKVL