Maailmankuva

Kiinteistömaailman kuva on kuin Iso-Britanialla konsanaan – takana loistava tulevaisuus. Kuinka uudistua suureksi kasvaneena siten, että ei tule kansan silmissä tylsimystä?

Asian näkevät kenties myös Paavo Aunola ja kumppanit, jotka aikanaan perustivat Kiinteistömaailman uudeksi suomalaiseksi franchising-pohjaiseksi kiinteistönvälitysketjuksi. Kerran niin mielenkiintoinen ja freesi Kiinteistömaailma onkin ajautunut tilaan, jossa se on kooltaan kasvanut valtavaksi, mutta osin tyydyttymättömäksi organisaatioksi.

Huippumyyjät, kuten Saija Hakola tai Erkki Murto-Koivisto haistoivat ympäröivän inflaation, ja jo kaun sitten lipuivat kilpailijoille. Vaikka mitä selität, ovat he pääkaupunkiseudun parhaita myyntiin hankkijoita. Poissa ovat niin ikään Kiinteistömaailman web- kehityksestä takavuosien innovaattori Juha Parviainen sekä suurin yksittäinen franchising-yrittäjä Hannu Vaahtio. Mitä näille tähtipelaajille tapahtui?

Vaikka vaihtuminen onkin luonnollista kaikissa organisaatioissa, niin ulkopuolelta katsoen tuntuu ettei kaikki enää ole hyvin. Vuoden 2012 lopulla toimitusjohtajaksi A-katsastuksesta “löydettiin” Seppo Hämäläinen. Viestit kentältä eivät ole nykyjohtoa mairittelevia, vaan kielivät pikemminkin ketjuyrittäjien suuresta tyytymättömyydestä keskusyksikköä kohtaan. Suuria lupauksia ketjuun liittymisen eduista ei ole kuulemma kyetty lunastamaan. Kun Kiinteistömaailma ei tänä päivänä enää ole ainoa suuresti näkyvä Franchising-ketju, niin kukapa pääkaupunkiseudulla haluaisi taakakseen aluerajoja ja sääntöjä siitä kenelle saa myydä ja kenelle ei.

Jokainen arvonsa tunteva välittäjä haluaa menestyä ja olla osana voittavassa organisaatiossa. Sääntely tiukassa markkinassa johtaa vain siihen, että Kiinteistömaailman toimipisteiden väheneminenon todennäköistä. Tällöin liikenne esimerkiksi RE/MAX:n toiminnan suuntaan on väistämätöntä.

Ville Lehtinen