Kuopion rahakätkö

Monta on osuvaa määritelmää, joilla viisaasti kuvataan milloin mitäkin. Rahan määritelmä on pitkään ollut vakio, mutta onko sekään enää kaiken kattava?

Savon Sanomat kertoi, että kuopiolaisesta kerrostalohuoneistosta paljastui torstaina 16.8.2018 putkiremontin yhteydessä merkittävä rahakätkö. Vuoden 1963 mallia olevan kerrostalon eräässä asunnossa tehtiin putkiremonttia, kun työmies löysi kylpyhuoneen seinästä 18 000 markkaa. Rahat oli piilotettu kylpyammeen taakse tiiliseinässä olevaan koloon. Tuohet oli kääritty paperiin ja päälle merkitty ”Veikkausvoitto joulukuussa 1965”.

Vertaa paikkakuntasi välittäjien palkkiot maksutta

Rahan merkitys ja tarkoitus

Määritelmä johon alun kappaleessa viitataan kuuluu seuraavasti: ”raha on vaihdon väline, arvon mitta ja arvon määrittäjä”. Kuopiossa tämä raha on kuitenkin hyvin todennäköisesti merkinnyt jotain muuta. Tuonut kenties turvaa? Se on mahdollista, koska aarre on ollut kauan piilotettuna ja löytyy nyt hylättynä. Kenties näin on siitä syystä, että sitä ei voitu ottaa lähtiessään mukaan, vaikka ehkä olisi haluttukin. Mene ja tiedä, mutta nykyrahassa löydetyn setelinipun arvo on n. 33 000 euroa inflaatioprosentti ja elinkustannusindeksi huomioiden. Ei sellaista kukaan unohda.

Rahan kohtalo

Aika on syyllinen. Elämä ajoi lopulta ohi voittorahoista. Rahojen kätkijästä ei ole tietoa, mutta olettaa sopii ettei hän nähnyt maaliskuuta 2012. Helmikuun 29.2012 oli nimittäin viimeinen päivä, kun Suomen pankki lunasti markkoja. Nyt ei kukaan enää pääse niillä mälläämään, mutta hyväkuntoisina ne eivät myöskään ole täysin arvottomia. Niihin ei myöskään päde vanha sanonta: ”rahalla ei ole korvamerkkiä”. Ne kun ovat nyt se kuuluisa ”Veikkausvoitto joulukuussa 1965”.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät