Hyvä vai halpa kiinteistönvälittäjä?

Moni on varmasti odottanut, että kiinteistönvälityksen hintavertailija käsittelisi tätä kysymystä. Varsinkin se tulee ajankohtaiseksi nyt, kun myös LKV- pätevyysvertailumme on ollut jo jonkin aikaa asiakkaidemme saatavilla.

Heti aluksi on todettava ykskantaan, että jokaisen asunnon myyntiä välittäjän kautta harkitsevan tulisi pyrkiä saamaan paikkakunnan paras asunnon myyjä hommaa hoitamaan. On kiistämätöntä, että nimenomaan myyntitaidoilla on valtava merkitys. Merkitys on niin suuri, että sillä saadaan jäämään enemmän viivan alle eli enemmän rahaa taskuun tulevilla kaupoilla. Vasta myyntitulosta sitten vähennetään palvelun kustannukset – välityspalkkiot. Myyntitaidot ovat siis äärimmäisen tärkeä osa-alue ja kenties se kaikkein tärkein. Mutta kuka sitten on paras ja minkä tähden?

Muistutan myös tässä vaiheessa kaikkia lukijoita, että olen tilastonikkari. Tilastovertailijalle eivät kriteereiksi kelpaa tuulessa heiluvat huulet. Välittäjä joka viime kuussa oli huippuiskussa saattaa tässä kuussa tehdä surkean tuloksen. Eikä sekään oikein lohduta, että se paikkakunnan kuuluisin välittäjä on niin ikään paras hankinnan tekijä. Ei siis suinkaan paras myyjä, kuten monet väärin päättelevät. Menestyksekkäimmät välitysalan ammattilaiset hädin tuskin ehtivät itse hoitamaan hankkimiansa kohteita. Niiden myynnistä huolehtivat muut.

Vertaile välityspalkkiot maksutta

Kuluttajaviranomaisen linjaus välittäjän valinnassa on onneksi selkeä. Ota useita arviota ja vastaanota välitystarjouksia. Samalla tulee hoidetuksi henkilövalinta. Paras tapa on valita sitten itseään miellyttävistä välitystarjouksista houkuttavin. Paras valinta ei välttämättä olekaan tarjouksista edullisin, vaan voittajaan kulminoituvat miellyttävät arviot asunnon tulevasta toteumahinnasta sekä itse välittäjästä.

Mielestäni hinta ja laatu eivät siis poissulje toisiaan. Sen sijaan tietämättömyys hintavertailusta ja alueen palvelutarjonnasta eivät ainakaan avarra. Itse välttäisin myös niitä välitysyrityksiä, jotka odottavat toimistoissaan asiakkaita, kuin merenpohjassa simpukat planktonia luukkuaan aukoen. He eivät asiakasta ansaitse. Ylpeys on suurin synti ja minä peräänkuulutan innovatiivisyyttä.

Juuri oikeanlaista taitoa ja asiakaslähtöistä aktiivisuutta on löydettävissä palvelumme kilpailutusominaisuuden kautta. Sen pituinen se.

Ville Lehtinen