Gaudin Barcelona

Välityspalkkiovertailu kävi hakemassa inspiraatiota Katalonian pääkaupungista Barcelonasta. Oleskellessaan miljoonakaupungissa ei turisti voi varmasti välttyä kuulemasta kuka on Antoni Gaudi ja hänen ihmeelliset luomuksensa. Tämä Art nouveaun mestari sai ratkaisuillaan myös meidän mielemme myyllerrykseen siitä, kuinka toisenlainen ja kaunis ympäristömme voisi ollakaan. Nimittäin, jos muutkin arkkitehdit olisivat rohjenneet tai edes kyenneet näkemään kuten hän.

Siispä marssimme Sagrada Família -kirkkolle. Sagrada Família oli paikalle päästyä kertakaikkiaan mahtipontinen, ja sen kuvaileminen sanoin ei tee oikeutusta todelle. Kirkon rakentaminen oli aikanaan niin suuren luokan suunnitelma, että Gaudin kuollessa sen 18 tornista oli pystyssä vain 1. Lopulta Gaudi asui viimeiset 16 elinvuottaan kirkkoon linnoittautuneena ja sen rakennustyöhön omistautuneena. “Kauhea röykkiö” sanoi 7- vuotias poikani, mutta tässä aivan hullussa rakennelmassa on samalla jotain ajatuskyvyn ylittävää suuremmoisuutta. Espanjan ykkösturistikohde eikä suotta.

Ymmärrän oikein hyvin, että espanjalaiset haluavat saattaa mestarinsa työn loppuun hinnalla millä hyvänsä. Tästä uskollisuudesta kertovat ne Konecranesin nostokurjet, jotka seisovat kirkon kivijalan vieressä odottaen uutta työpäivää.

Ville Lehtinen