Ensiasunnon osto

Ensiasunnon osto on monelle ikimuistoinen tapahtuma, johon liittyy paljon odotuksia ja ripaus itsenäistymisen ylpeyttä. Vanha sanonta kuitenkin kuuluu, että ylpeys saattaa käydä lankeemuksen edellä. Voi vain kuvitella, kuinka usein ensiasunnon ostaja pistää haluamastaan asunnosta täydenrahan tarjouksen. Aivan kuin nuori ampiainen, joka ei osaa vielä käyttää kapitaaliaan oikeassa suhteessa.

Omistusasumisen etu on siinä, että asuessa kartuttaa varallisuuttaan. Kun muut maksavat vuokraa, niin asuntovelallinen maksaa pois lainaa. Tällöin joka kuukausi osa kiinteää ja pankille kuuluvaa reaaliomaisuutta siirtyy velallisen kirstuun. Jos ensiasunnon ostoa haluaa rationalisoida, niin sitä voisi kai jaotella alla oleviin atribuutteihin.

Mieti mihin sinulla on varaa

Älä arvioi tulojen ja menojen suhdetta liian optimistisesti. Tämä on hyvin yleinen ja ymmärrettävä virhe eikä se pelkästään rajoitu ensiasunnon ostajiin. Asuntoja ostetaan tunteella, mutta tulisi kuitenkin muistaa, että velka on veli otettaessa ja.. veljenpoika maksettaessa. Älä siis kiristä nyörejäsi liian tiukalle.

Onko unelma-asuntosi täyspotti myös paperilla?

Moni kakku päältä kaunis vai mitä? Mikä on tilanne paperilla? Paljonko tiedät kohteen tulevista remonteista ja niiden aikatauluista? Selvitä itsellesi mitä tarkoittaa velaton myyntihinta ja mikä on mahdollinen velkaosuus. Muista myös, että rahoitusvastike siirtyy sinulle ja sitä koskeva velkaosuus. Rahoitusvastikkeen lyhentämä velkaosuus ei siis ole vain jokin luku paperilla.

Harkitse ennen toimintaa

Nuku yön yli. Älä hätäile, vaan mieti rauhassa. Ota taka-askelia, jos sinua painostetaan.

Ville Lehtinen