Asuntokaupan uusi aika

Asuntokaupan uusi aika. Olemme siirtymässä uuteen aikaan asuntokaupassa. Aikaan jossa omistusasuminen ei todellakaan enää ole kaikkien hyvätuloisienkaan saavutettavissa. Helsigissä lähes puolet asuu jo vuokralla. Poissa ovat Garantian täystakaukset ja muut hilavitkuttimet – pankkiin ei saa edes enää kuulemma tapaamista.

omarahoitusosuus - Asuntojenmyynti.fi

Suomalaisen kiinteistönvälitysalan keskusjärjestöistä SKVL ampui viikolla median kautta ilmoille jonkin sortin hätäraketin. Järjestön mukaan pankit ovat asuntokaupan tulppana. Asumisen rahoitusta on jo pitkään tiukennettu niin, että jokainen hakija skannataan “päästä jalkoihin”. Pankit ovat supistaneet konttoriverkostojaan eikä enää edes lainaneuvotteluihin tahdo vapaita aikoja löytyä.

Kaiken kruunuksi nyt on tulossa myös korotus ostajalta vaaditun omarahoitusosuuden määrään. Muille kuin ensiasunnon ostajille omaa rahaa tulee löytyä heinäkuun alusta jo 15%. Kääntäen tämä tarkoittaa, että lainaa voi pankista saada enää vain 85% asunnon hinnasta.

Välitysalalle ostajakunnan supistuminen on kuin teuraskellon kilke koivuhaassa. Maalaisjärjellä ajateltuna tämä tarkoittaa sitä, että asuntojen hinnatkin alkavat laskea. Pankitkaan eivät tule yltämään myyntiluvuissaan menneisiin. Ennemmin tai myöhemmin korotkin nousevat.

vertaa palkkiot maksutta

SKVL:n markkinakyselyyn vastasi heinä-syyskuun näkymiä koskien yli 1350 välittäjää. He arvioivat, että asuntomarkkinoilla on vilkasta myös jatkossa. Tulevaisuus näyttää, mutta näillä pelimerkeillä vilkkaus on lähinnä toiveunta.

Ville Lehtinen