Asuntokaupan ajolähtö

Valmistautuminen historialliseen asuntokaupan aikaan on alkanut. Kyseessä on todellinen asuntokaupan ajolähtö. Myisinkö asuntoni nyt vai myöhemmin? Se on monessa osoitteessa kohtalon kysymys. Asuntojen hintojen uumoillaan laskevan ja samaan aikaan markkinoilla liikehditään. Liikehdinnästä kertovat viestit kentältä. OP-Ryhmä tosin ennusti tällä viikolla, että asuntokauppa hiipuu. Siihen on perusteita, mutta tilanne ei myyjien kannalta ole vielä katastrofaalinen. Ostajat ovat nyt liikkeellä ja alla mainituista järkisyistä myyjiäkin on alkanut näkyä aiempia viikkoja enemmän.

Ostajat liikkeellä

Hypo Pankki ennusti huhtikuun alkupuolella, että asuntojen hinnat laskevat ja lasku koskettaisi koko maata alueista riippumatta. Hypon mukaan isoille kriiseille tyypillistä on se, että ne iskevät myös suosittuihin asuinalueisiin ja kasvukeskuksiin, kuten esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Tällä viikolla OP-Ryhmä ennusti, että asuntokauppa hiipuu. Samaan aikaan kentältä kuuluu viestiä, että kauppa käy – ostajat kun ovat liikkeellä. Välittäjien hankinta eli uusien asuntojen myyntiin saaminen ei sen sijaan ole yhtä hyvissä kantimissa. Tämä tulee näkymään 3-6 kuukauden viiveellä laskevina asuntokaupan määrinä.

Todella hyviä tarjouksia

On oletettavaa, että asuntoja tulee pikkuhiljaa enemmän ja enemmän myyntiin. Työttömyys- ja lomautuslukujen kasvaessa myyntipaine markkinoilla kasvaa päivä päivältä. Välittäjillä on kuitenkin tällä hetkellä vielä pulaa usista myyntiin tulevista kohteista, vaikka vanhoissa toimeksiannoissa kauppa vielä käykin. Tästä syystä myyntiä suunnitteleva voikin saada nyt todella hyviä tarjouksia kilpailuttamalla välitysliikkeet maksutta.

Nappaa parhaat välitystarjoukset maksutta tästä

Kannattaako odottaa?

Kannattaisiko asuntokauppa aloittaa kuitenkin nyt vai odottaa parempaa aikaa? Vastausta voidaan hakea 90-luvun alun lamasta, jolloin asuntoja alkoi korkojen noustessa vyöryä markkinoille. Pian myynnissä oli asuntoja pilvin pimein, mutta kauppa kävi nihkeästi. Tämä on tyypillinen esimerkki kysynnän ja tarjonnan laista. Korot ovat nytkin nousussa, mutta niiden ei odoteta ampaisevan nopeasti kattoon. Ongelmat kumpuavat kuitenkin työnantajille koronan aiheuttamista vaikeuksista. Konkurssiaallon iskiessa lomautukset vaihtuvat työttömyydeksi ja työttömyys silkaksi maksukyvyttömyydeksi. Korkojen nousua ei siis tarvita. Rajoitusten vain jatkuessa on väistämätöntä, että asuntoja vyöryy myyntiin ja silloin kyseessä ovat ostajan markkinat. Kannattaa huomata, että näin ei kuitenkaan ole vielä.

LÄHDE: Verkkouutiset

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät