Asunnon myynti itse

Noin 40% asunnon myyntiä suunnittelevista pohtii kyvyistään huolimatta asuntokaupan toteuttamista itse. Todellinen osuus itsemyyntiin lähtevistä on noin puolet tästä. Palkkiossa säästäminen houkuttaa, mutta toisaalta välittäjää käyttäen ostetaan palvelua ja oikeudellista turvaa. Edut ovat selvät, mutta entäpä haitat?

Itsemyyjiltä ostaminen koetaan usein turvattomaksi eikä syyttä. Ilman välittäjää asuntokaupan osapuolet ovat vailla kuluttajansuojaa. Luottamus pitäisi hankkia ammattimaisella esitteellä, taitavasti laaditulla ilmoituksella, hyvin toteutetulla valokuvauksella ja myynnillisillä esittelyillä. Fine, mutta jos asunnon myyntiaika pitkittyy, niin problematiikka lisääntyy. Hinta on usein asetettu turhan korkeaksi. Tämä virhe pidentää myyntiaikaa sekä laskee toteutuvaa kauppahintaa. Asunto koetaan markkinoilla kuluneeksi. Mitä sitten tehdään? Etsitään välittäjää..

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ilmaiseksi tästä

Tässä vaiheessa tilanne ei ole optimaalinen. Uusi myyntihinta asetetaan nyt välittäjän kanssa realistiselle tasolle ja päälle tulee tietysti välityspalkkio. Lisäarvon tuodessaan välittäjä myy asunnon ja päästään pälkähästä. Hyöty ei kuitenkaan enää ollut sama. Todennäköistä kun on, että enemmän olisi saatu jos välittäjä olisi ollut koko ajan mukana.

Omakotitalojen myyntiä suunnitteleville tiedoksi, että perjantaina tulleen tiedon mukaan kiinteistön virhettä tai muuta sopimusrikkomusta koskevat riita-asiat ovat lisääntyneet kymmenessä vuodessa lähes 60 prosentilla. Asia ilmenee Oikeusrekisterikeskuksen tilastosta. Omakotitalojen myynnissä kannattaa siten lähes poikkeuksetta käyttää kiinteistönvälittäjää.

 

Ville Lehtinen