Matalat korot ovat suosineet viime vuosina omistusasujia. Viitekorkojen nousu kuitenkin kasvattaa asumismenoja lähivuosina. Suomen kansalaisten asumismenot kasvavat tulevina vuosina, kertoo Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella PTT:llä teettämä selvitys.
Vuosina 2018-2020 kasvun odotetaan olevan keskimäärin arviolta 2,1% vuosivauhtia, mutta isojakin eroja edellä mainittuun keskiarvoon syntyy asuinpaikan, asumisen muodon ja kotitalouden tyypin mukaan. Samoin eroja syntyy siinä paljonko nettotuloista asumismenot nielaisevat. Esimerkiksi kerrostalossa vuokralla asuvan lapsiperheen tuloista asuminen vie n. 21%, kun taasen omakotitalossa yksin asuvan eläkeläisnaisen tuloista lähtevä siivu voi olla jopa 40%.
Vertaa paikkakuntasi välittäjien palkkiot maksutta
Kotitalouksien velkaantumista on suitsittu tänä vuonna kovalla kädellä – eikä syyttä. Heinäkuussa voimaanastuneella lainakattosääntelyllä tiukennettiin lainamaksimin määrää ostettavasta kohteesta. Monet asumisemenoihin vaikuttavista tekijöistä ovat korkosidonnaisia.
Velan määrän ollessa suuri, pienikin korkojen muutos kasvattaa asumismenoja merkittävästi. Asumismenot ovatkin kasvaneet tällä vuosikymmenellä jyrkästi. Tällä hetkellä reilulla 15% väestöstä eivät tulot riitä kattamaan asumismenoja. Asumistukea maksetaankin Suomessa jo yli kaksi miljardia euroa vuodessa. Moni kotitalous on pahasti asuntovelkainen ja lainoihin on haettu lyhennysvapaita. Omakotiliitto totesikin, että kotitalouksien onkin syytä nyt korjata omaa talouttaan ja lyhentää lainaa.
Asumiskuluja lisäävien syiden joukkoon Pellervon tutkimuksessa mainitaan myös jakeluverkkoyhtiöiden investoinnit säävarman sähköverkkoon. Uudistukset ovat korottaneet sähkön siirtomaksuja erittäin korkeiksi eri puolilla maata. Lisäksi tutkimuksen tilaaja Omakotiliitto on erityisen huolissaan kiinteistöverouudistuksesta. Kiinteistöveron määrä on moninkertaistunut vuosien varrella. Kotitaloudet ole Omakotiliiton mukaan varautuneet verokannan jatkuviin korotuksiin.
Lähde: Pellervon taloustutkimus