5 kysymystä kiinteistönvälittäjälle

Tämänkertaisessa blogikirjoituksessani esitän mielestäni parhaat 5 kysymystä kiinteistönvälittäjälle silloin, kun olen harkitsemassa kenet palkkaisin. Hyviä kysymyksiä on paljon ja tulee myös muistaa, että välittäjäkin esittää kysymyksiään. Valinnan tekee kuitenkin tuleva toimeksiantaja ja siksi olisikin hyvä ymmärtää kuka on rekrytoitava ja kuka rekrytoi. Kysy avoimia kysymyksiä ja valmistaudu arviokäyntiä varten, sillä niin toimii myös osaava kiinteistönvälittäjä.

1. Kauanko olet toiminut kiinteistönvälitysalalla?

– Varsinkin vaativammassa myyntikohteessa tämä on tärkeää selvittää. Alalle pääsee suhteellisen helposti, mutta oppiminen vaatii aikaa. Myös tuleva ostajakunta määrittää välittäjän profiilia.

Kilpailuta kiinteistönvälitys maksutta tästä

2. Millaista kohdetta mieluiten myyt?

– Kysymys voi yllättää ja tuntua retoriselta, se on tarkoitus. Kysymys on myös avoin eikä siihen voi vastata lyhyesti. Tarkoitus on todella selvittää nauttisiko myyjä kohteen myynnistä sekä kuunnella myyjän ulosantia. Välittäjän omalla innostuneisuudella on suuri merkitys aktivoimaan ostajien kynänkärkiä.

3. Mihin hinta-arvio perustuu?

– Toisinaan välittäjä lähtee pohtimaan hinta-arviota ja onkin totta, että tietyt kohteet ovat muita haasteellisempia ja siksi asiaa voi olla syytä sulatella. Turha vetkuttelu hinta-arvion antamisessa on kuitenkin mahdollinen merkki valmistautumattomuudesta. Tämä etenkin asunto-osakkeiden kohdalla, jolloin välittäjän hinta-arvio perustuu aiemmista myynneistä syntyneisiin tilastoihin. Nämä hinnat välittäjä käy läpi ennen arviokäynnille saapumista. Luotettava kiinteistönvälittäjä myös näyttää nämä tilastot asiakkaalleen. Tämä toteutuneiden hintojen määrittämä tilastollinen haarukka sitten joustaa paikan päällä kultahanojen löytyessä tai puuttuessa.

4. Millainen olisi kohteen tuleva markkinointisuunnitelma?

– Mitkä ovat ne konkreettiiset markkinointitoimenpiteet, joita ko. välitysyritys on valmis hyödyntämään asuntosi myynnin kohdalla. Välityspalkkion määrä ja välitysyrityksen satsaukset sekä siitä muodostuva ajankäytöllinen & taloudellinen riski luonnollisesti korreloivat keskenään. Näin ollen kovassa kilpailussa merkityksellistä onkin mitä rahalla saa. Asuntokaupassa mukavaa kuluttajan kannalta on se, että mikään ei yleensä maksa ennen täyden rahan tarjousta tai asuntokauppoja. Lopulta myynnin onnistuessa toimeksiantaja kuitenkin on maksumies. Ymmärrä myös palkkion motivoivat vaikutukset.

5. Millainen kokemus välittäjällä on valokuvaamisesta?

– Tänään vuonna 2019 internet on entistä vahvemmassa roolissa asuntojen myynnissä. Onko välittäjällä esimerkkejä tämän hetkisistä, omista myynnissä olevista kohteista, joiden kuvia voisitte ennalta yhdessä katsoa. Vaativimmissa kohteissa ja arvokohteissa virtuaalikuvaamisen mahdollisuus on myös mukava lisäbonus.

Kilpailuta kiinteistönvälittäjät