Ässä hihassa vai Iivantiirassa

Iivantiiran kylä ei ole kilpailutuksen vetovalikossa! Miksi tämä palvelu on rajattu koskemaan vain suurimpia kaupunkeja? Asunnon myynti on ongelmallista lähinnä haja-asutusalueilla. Niitä ei ole ollenkaan mukana? Näin vaikeroi eräskin hintavertailija kilpailutuslomakkeelta ulos kimmottuaan.

Kysynnän ja tarjonnan lakia tuntuu olevan kovin vaikea ymmärtää. Lisäarvoahan välittäjän käytöllä toki aina haetaan, mutta kilpailutusta käytettäessä syrjäseudun kohde ei kuitenkaan ole mikään ässä. Myytäväksi ajatellun kohteen ongelmallisuus aiheuttaa haluttomuutta välitysliikkeissä kohteen hoitamiseen. Käsi pystyyn kuka haluaa kilpailla vaikeuksista? Kansan syvissä riveissä löytyy myös kosolti tapauksia, joissa kohde jätetään kilpailuttamatta vaikka kylän kaikki välittäjät olisivat halunneet saada sen välitettäväkseen – kiljuen ärjyen.

Asiakas kertoi vielä, että oli yrittänyt myydä omakotitaloaan välittäjän kautta Kuhmossa jo pitkään tuloksetta. Välittäjiä on jopa vaihdettu, mutta tulos on aina sama. Viime ”myyntikaudella” helmikuusta-syyskuun loppuun oli yksi ainoa katsoja. Voi sitä välittäjärukkaa – minä ajattelin. Seistä nyt jossain perähelvetissä ilman mitään mahdollisuuksia ja tehden sen vielä ilmaiseksi.

P.S. Kuhmon Iivantiiran kylä sijaitsee noin 45 kilometrin päässä pohjoiseen Kuhmon kaupungin keskustaajamasta. Kylä oli aiemmin vaikeasti saavutettavissa, koska sinne ei mennyt tietä. Tässä tarinassa tuolla paikkakunnalla on kuitenkin vain fiktiivinen rooli eikä mainitun asiakkaan asunto oikeasti sijainnut siellä. Kirjoittajalla ei myöskään ole sen tarkempaa tietoa Kainuun alueiden myyntiajoista tai kauppaluvuista.

Ville Lehtinen