Väärinkäytökset välitysalalla


Kiinteistönvälittäminen on luottamustehtävä. Usein välittäjien ja kiinteistönvälitysliikkeiden tileillä säilytetään suuria summia kuluttajien rahoja. Oletus on, että välittäjään voi rahojen käsittelijänä luottaa. Seuraavassa viime vuosien merkittävimmät väärinkäytökset suomalaisella välitysalalla.

Helsingin hovioikeus tuomitsi pääkaupunkiseudulla toimivan kiinteistönvälittäjän joulukuun 2017 alussa kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen välittäjän syyllistyttyä törkeään kavallukseen. Välittäjä oli anastanut kuolinpesästä 75000 euroa. Kuolinpesällä oli ollut talo ja tontti myynnissä. Tuomittu ilmoitti pesälle, että hän saattaa tietää ostajan. Pesä tekikin välittäjän kanssa välityssopimuksen. Kauppa ostajan kanssa ei kuitenkaan koskaan toteutunut, vaan se purettiin.

Kissa asuntokauppiaana - asuntojenmyynti.fi

Talolle ja tontille löytyi lopulta toinen ostaja eri kiinteistönvälitysyrityksen kautta. Ensimmäisen kaupan purkamisesta piti kuitenkin maksaa korvauksia ensimmäiselle ostajataholle. Lopullinen ostaja maksoikin tuomitun kiinteistönvälittäjän tilille 105000 euroa käsirahaa. Siitä 30000 euroa piti maksaa palautuksena ensimmäiselle ostajalle ja 75000 euroa suorittaa pikapanona kuolinpesän tilille.

Kiinteistönvälittäjä ei kuitenkaan maksanut sovitusti 75000 euroa kuolinpesän tilille, vaan kuolinpesän edustajan mukaan hän katosi. Välittäjä perusteli rahojen itsellään pitämistä sillä, että lopullinen kauppa olisi tehty häneltä salassa. Mielestään välittäjällä oli oikeus pitää itsellään rahat siihen asti, että hän saa selvityksen myyntipalkkion maksamisesta. Kiinteistönvälittäjä oli myös sitä mieltä, ettei hänellä ollut mitään asiakirjoja, joiden perusteella hänen olisi pitänyt tilittää rahat kuolinpesälle. Hovioikeus kuitenkin katsoi, että välittäjän kertomus puuttuvista asiakirjoista ei pitänyt paikkaansa. Oikeudessa todisteena oli välittäjän ja kuolinpesän allekirjoittama sopimus, jossa välittäjä sitoutui palauttamaan 75000 ilman erillisiä ehtoja. Lopulta 75000 euroa saatiin välittäjältä vasta ulosmittaamalla.

Välittäjä tuomittiin hovioikeudessa kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä kavalluksesta. Välittäjää ei asetettu liiketoimintakieltoon. Hän saa jatkaa työtään, koska muuten hänelle olisi syntynyt ansion menetyksiä.

Helsingin juttu ei suinkaan ole ollut mikään yksittäistapaus.

vertaa palkkiot maksutta

Nurmijärveläinen pariskunta suunnitteli talonsa myyntiin laittoa vuonna 2015. Kuluttajaviranomaisen ohjeistuksesta poiketen he päättivät palkata paikallisen kiinteistönvälittäjän vain naapureidensa suositukseen nojaten.

Kaikki sujui hyvin aina siihen saakka, kunnes ostaja ilmaantui kuvioon ja raha alkoi kiertää. Asiat suistuivat raiteiltaan viimeistään ostajan maksaessa kymppitonnin käsirahan välittäjän tilille. Myyjän ja välittäjän välillä oli sovittu, että välittäjä saa pitää käsirahasta 4000 euron välityspalkkion. Tästä myyjät saivat kuitinkin, mutta 6000 euroa käsirahasta jäi välittäjältä palauttamatta. Välittäjä katosi eikä häneen saanut enää yhteyttä. Vuosia myöhemmin käräjäoikeus katsoi rikoksen toteen näytetyksi ja tuomitsi vuoden 2018 maaliskuussa välittäjän asianumerolla R 17/1202 kavalluksesta 45 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tarinan kavaltaja jatkaa myös edelleen alalla välittäjänä.

Kavalimmat välittäjät osaavat myös varastaa yritykseltään.

Tampereella tästä saatiin hyvä esimerkki, kun tamperelainen kiinteistönvälittäjä pisti välityspalkkioita omaan taskuunsa yli 164000 euroa. Vuonna 2013 alkanut epärehellinen toiminta jatkui yli kolmen vuoden ajan. Välittäjä huijasi välityspalkkiot itselleen väittämällä työnantajilleen, etteivät asuntokaupat toteutuneet. Välittäjä tunnusti teon oikeudessa ja hänet tuomittiin törkeästä kavalluksesta ja rahanpesusta vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi käräjäoikeus määräsi hänelle 50 tuntia yhdyskuntapalvelua. Asiassa on myös muita epäiltyjä ja ilmeisesti sen käsittely jatkunee vielä ylemmissä oikeusasteissa.

Mitä näistä tarinoista voisimme sitten oppia? Ainakin sen, että välittäjän valintaan kannattaa käyttää vähän aikaa. Ystävien suosituksiin ei myöskään pidä sokeasti luottaa. Ensimmäinen ehdokas ei välttämättä ole se oikea. Kilpailuttamalla välittäjät, välityssopimukset ja välityspalkkiot kauttamme voi säästyä monelta painajaiselta. Me tunnemme alaa toisinaan jopa paremmin kuin sitä valvova viranomainen ja tiedämme takuulla mistä puhumme.

Ville Lehtinen