On aikaa vievää jäljittää oikein kunnon asunnonvälityksen osaajaa. Meidän palveluidemme avulla helpottuu sekä välittäjän valinta että välityspalkkioiden vertailu ja lopulta välitystoimistojen kilpailutus.
Kun lähdet myymään asuntoa, tutustu kattavaan tietopankkiimme:
- Välityspalkkio – kaikki mitä sinun tulee tietää
- Asuntokaupan verot
- Kuinka kauan asunnon myyminen kestää?
- Milloin on paras aika myydä asunto?
- Myyjän vastuu asuntokaupassa
Lisätietoa välittäjien tehtävistä voit opiskella kuluttajaviraston sivuilta.
Vertaile alueesi välityspalkkioita
Kirjaudu sisään yllä olevan toiminnallisuuden avulla niin saat selville toteutuneita välityspalkkioita. Seuraavat asiat käyvät ilmi silmänräpäyksessä:
- Alueen parhaat välitysyritykset
- LKV-Pätevyystasot
- Toimiston Myyjien määrät
- Toteutuneet välityspalkkiot
- Päivän parhaat välitystarjoukset
- Välityspalkkioprosentit (asunto-osakkeet ja kiinteistöt)
Vertailupalvelun käyttö on sinulle maksutonta eikä sido mihinkään. Vertailuiden tarkoituksena on tarjota kootusti välitysliikkeiden hinta- ja laatutietoa asunnon myyntiä suunnitteleville. Tällä tiedolla voit säästää aikaa ja jopa tuhansia euroja.
Kiinteistönvälittäjän valinta
Käy läpi ennen välitysliikkeen edustajan tapaamista asuntosi todennäköistä myyntihintaa. Se on merkityksellistä sen vuoksi, koska eräät välittäjät saattavat arvioida asunnon hinnaksi väärää hintaa.
Jotta voisit löytää kohteeseesi sopivan asuntovälittäjän on paras pyytää tutustumiskäynnille myyntiedustaja muutamasta eri kiinteistönvälitysiikkeestä. Se auttaa myös oikean hinnan kartoittamisessa. On järkevää myös ottaa huomioon, että asunnonvälittäjillä voi olla poikkeavia palvelun sisältöjä. Sen vuoksi on hyvä ottaa selville suorittaako sama kiinteistönvälittäjä esittelemisen, tarjousten käsittelemisen ja kaupanteon.
Kun välittäjä tulee arvioimaan päätöksen perusteena on useasti kohteen hinta-arvion todenmukaisuus. Asunnon toteutuva hinta riippuu kuitenkin asuntomarkkinasta, ei välittäjän lupauksista.
Asunnonvälitysliikkeen tehtävä on tilata kohteeseen tarvittavat asiakirjat. Näitä ovat mm. yhtiöjärjestys ja isännöitsijäntodistus sekä omakotitaloista mm. kiinteistörekisteriote ja rasitustodistus. Asunnonvälittäjällä on myöskin yleinen selonottovelvollisuus siinä, ovatko omistajan kertomat tai liitteistä ilmenevät tiedot oikeita. Esimerkiksi sellainen voi olla vaikkapa kohteen pinta-alasta annettu tieto. Epäilyn herätessä tiedon oikeellisuudesta on välitysliikkeen kerrottava siitä ostajalle. Asunnonvälittäjä edustaa näin ollen molempaa asuntokaupan osapuolta.
Pohdiskele ennen asuntovälittäjän kohteeseen tutustumista asuntosi realistista toteutuvaa hintaa. Se on järkevää siitä syystä, sillä eräät välittäjät voivat esittää myytävän kohteen hinnaksi vääränlaista hintaa. Jotta löytäisit asunnollesi sopivan kiinteistönvälittäjän on järkevää pyytää tutustumaan kohteeseen myyntiedustaja muutamasta eri asunnonvälityksestä. Sellainen auttaa myös asunnon hinnan kartoittamisessa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että välittäjillä on usein toisistaan poikkeavia toimintamalleja. Siksi on hyvä kartoittaa huolehtiiko sama kiinteistönvälittäjä esittelyn, tarjousneuvottelun sekä kaupanteon. Kun kiinteistönvälittäjä saapuu suorittamaan katselmusta valintakriteerinä voi olla asunnon arvion todenperäisyys. Myytävän kohteen myyntihinta riippuu viime kädessä markkinoista, eikä sittenkään välittäjän lupauksista.
Asunnonvälitystoimiston velvollisuudet
Välittäjän tehtävä on tilata myyntikohteeseen liittyvät paperit. Näitä ovat mm. yhtiöjärjestys ja isännöitsijäntodistus sekä omakotitaloista mm. rasitustodistus ja kiinteistörekisteriote. Laillistetuilla välitysliikkeillä on kuitenkin yleinen selonottovelvollisuus siitä, ovatko omistajan kertomat tai liitteistä ilmenevät tiedot paikkaansa pitäviä. Tällainen voi olla vaikkapa myytävän kohteen pinta-alasta annettu tieto. Epäilyn herätessä tiedon oikeellisuudesta on välittäjän kerrottava siitä ostajalle. Välittäjä edustaa näin ollen kumpaakin asuntokaupan osapuolta.