Mitä meinaa Huoneistokeskus?

Alan uranuurtajana Huoneistokeskus toi aikanaan nykymuotoisen kiinteistönvälityksen Suomeen. Veijo Merjamaa perusti Huoneistokeskuksen 1953 yhdessä vaimonsa Eila Merjamaan kanssa. Huoneistokeskus aloitti ensimmäisenä sisäisten koulutusten järjestämisen, alkoi palkata naisia myyjiksi ja aloitti asuntojen sunnuntaiesittelyt. Sunnuntaiesittelyt vakiintuivat jo 1950-luvun lopulla. Suomen Yhdyspankki osti vuonna 1969 20 % Huoneistokeskuksesta. 

Vakuutusyhtiö Fennia hankki seuraavana vuonna 30 % osuuden Huoneistokeskuksesta. 1990-luvun laman myötä syntyneen pankkikriisin vuoksi Suomen Yhdyspankki ja Kansallisosakepankki fuusioituivat vuonna 1995 synnyttäen Merita Pankin. Samalla fuusioitiin pankkiryhmittymiin sidoksissa olleet Huoneistokeskus ja Huoneistomarkkinointi, jotka olivat tuolloin Suomen kaksi suurinta kiinteistönvälitysyritystä. Kun Huom! laman myötä siirtyi syrjään toimitilavälitykseen ja myöhemmin katosi kiinteistönvälityskentältä kokonaan, niin vähänpä tiedettiin tulevasta ja siitä kuinka runsas kaksikymmentävuotta myöhemmin nykyinen omistaja Realia Group rupesi keikauttamaan Huoneistokeskuksen väkeä takaisin Huom! -brändin alle. 

Olisivatko täysautoedut ja lounassetelit viimein käyneet liian kalliiksi isännän kukkarolle? Franchising -muotoisen kiinteistönvälitysyrittämisen edut houkuttivat tiukalle talouskuurille ajautunutta suurta oranssia. Kysymys Huoneistokeskuksen jatkosta Huom! -brändin kasvaessa kuuluu, onko Huoneistokeskuksen taru maan johtavana kiinteistönvälitysyrityksenä tullut toistaiseksi tiensä päähän? Ainakin selvää volyymin diskonttausta on ollut näkyvissä ja vaikka johonkin nostetaan uusikin konttori, niin sillä ei ole mitään merkitystä kun Realia päättää suurista linjoistaan.

Ville Lehtinen